Na Vodicama održani 10. „Dani Nikole Tesle“

Udruženje Ličana „Lika“ je povodom Dana udruženja i 167. godišnjice rođenja Nikole Tesle, po 10. put na Vodicama organizovala manifestaciju „Dani Nikole Tesle“. Manifestaciju je pratila sada već tradicionalna izložba automobila na električni pogon i infrastrukture, koja je osim u našem gradu održana i u Republici Mađarskoj, kao i bogat kulturno-umetnički i zabavni program namenjen našim najmlađim sugrađanima.

„Ove godine smo imali priliku da po prvi put imamo goste iz Nemačke i Mađarske, a što se tiče automobila na električni pogon, ovo je treća godina gde mi održavamo jednu lepu izložbu ispred Gradske kuće i na Vodicama, a po prvi put smo ove godine na Sečenji trgu u Segedinu i u Moraholomu u okviru Srpskog kulturnog centra „Kolo“ imali izložbu. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u kulturno-umetničkom programu, zabavnom programu, svima koji su došli da izlože svoje rukotvorine i proizvode od prirodnih sastojaka, kao i svim sugrađanima koja su došli da svojim prisustvom uveličaju našu manifestaciju. Nikola Tesla je svetski čovek, a rođen je u Lici“, istakao je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Subotica.

Na izložbi su se predstavili inovatori iz Mađarske, Češke, Srbije, a prisutni su imali mogućnost da vide inovacije od punjača za električni pogon, raznih mašina za poljoprivredu, do izuma Nikole Tesle. Organizatori su pripremili brojne aktivnosti za najmlađe poput skakanja u vreći, boćanja, bacanja kamena s ramena, nošenje jajeta u kašiki i druge. U okviru završnice programa manifestacije održana je večernje bogosluženje, a skup je zatvoren bogatim kulturno-umetničkim programom.

Gradonačelnik Stevan Bakić je naglasio da je Lokalna samouprava Grada Subotice poznata po tome da u skladu sa mogućnostima pruža podršku svim udruženjima u našem gradu koja se zalažu da od zaborava otrgnu običaje i kulturu svog zavičaja.

Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene. Podrška u tom smislu nikada nije izostala ni Udruženju Ličana Lika“, koje svojim brojnim aktivnostima neguje tradiciju kraja iz kojeg je potekao jedan od nablistavijih umova sveta, Nikola Tesla, koji je svoje najznačajnije izume stvorio krajem 19. veka, a njihova primena obeležila je 20. vek. Teslino vizionarsko rešenje i pionirski koraci koje je pre više od jednog veka načinio u domenu daljinskog upravljanja, radio tehnike, visokofrekventnih struja i bežičnih tehnologija, tek danas imaju svoju punu primenu. Duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima. Ovom prilikom bih istakao da je Udruženje Ličana Lika“, u duhu istorijski dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, po prvi put organizovalo izložbe u Segedinu i Morahalomu, rekao je gradonačelnik.