Crpna stanica rešiće dugogodišnji problem sa poplavama u MZ Gat

U mesnoj zajednici Gat danas je puštena u rad nova crpna stanica, koja će omogućiti transport atmosferskih i otpadnih voda od kolektora 1, koji se nalazi u Velebitskoj ulici do kolektora 0 u ulici Dragojle Jarnević. Ovaj deo grada nalazi se na najnižoj tački nadmorske visine, a prilikom većih kiša stanovnici su imali velikih problema sa poplavama dvorišta i kuća.

Jedna od njih je i Radojka Majkić stanovnica Palmotićeve ulice, koja se nada da će ova investicija doprineti rešavanju dugogodišnjeg problema. “Kada je kiša bila fekalije su se izbacivale. Ne voda nego fekalije, meni su cela kuća, terasa, bile poplavljene, imam i sigurnosnu šahtu ali to nije pomagalo. Voda je išla iz Bačke, Jablaničke, Palmotićeve ulice. Četiri ulice su se kod mene slivale, jer su svi kanali zapušeni”, objašnjava Radojka Majkić.

Rešenju problema nada se i Goran Sukara iz Banatske ulice, koja je jedna od nižih ulica u ovoj mesnoj zajednici. “Voda je u kuće ulazila čak od 30 do 40 centimetara, ne samo što je patos oštetila, nego i pokućstvo. Imali smo problem sa poplavama 40 godina. Kada je došao sadašnji gradonačelnik i obećao da će to odraditi, čovek je ispunio sve”, naglasio je Sukara.

Vrednost projekta je blizu 400.000 evra, a rađen je u dve faze. Prva faza je sprovedena od oktobra 2019. do septembra 2020. godine u vrednosti od 23 miliona i 500 hiljada dinara, od kojih je jedan deo sredstava obezbedio grad, a drugi deo JKP “Vodovod I kanalizacija”. Druga faza sprovedena je od novembra prošle godine do danas, u vrednosti 22 miliona i 500 hiljada dinara koje je obezbedila lokalna samouprava. Instalirana su dva pumpna agregata nemačkog proizvođača Hidroštal kapaciteta 2.000 kubnih metara vode na čas, a obezbeđen je i agregat od 55 kilovata u slučaju prestanka napajanja. Urađena je i izolacija agregata, kako ne bi uticao na okolinu.

Prema rečima gradonačelnika Stevana Bakića, radi se teškom i zahtevnom terenu i po mišljenju struke ovo je jedno ispravno i sistemsko rešenje na duge staze. “Nažalost čekalo se, ovo je višedecenijski problem i ja sam ponosan da smo konačno od danas rešili probleme ovog dela grada i naših građana, koji su do ovog momenta usled malo većih padavina imali poplave u svojim dvorištima i kućama i trpeli određenu štetu. Ponosan sam na moje saradnike i inženjere u Vodovodu da su moje dato obećanje građanima po imenovanju na mesto gradonačelnika, da ću dati sve od sebe da rešim ovaj problem, ostvarili. Ovo je najbolji primer dobre fiskalne politike u prethodnoj godini, koja je omogućila da možemo da opredelimo sredstva da bismo završili ovaj projekat i rešili problem građana. Trudićemo se i dalje, svi znaju koji rade sa mnom da ja insistiram da tražimo sistemska rešenja, da ja ne želim rešenje na dva meseca, već dugotrajna za sve naše građane i njihove probleme”, rekao je gradonačelnik.