Završetak zgrade Narodnog pozorišta 2023. godine

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je posetila Suboticu, gde je u pratnji gradonačelnika Stevana Bakića obišla radove na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta.

Ministarka Gojković istakla je da je nakon 15 godina od početka radova, izgradnja Narodnog pozorišta postala nacionalni projekat, a da ukupna ulaganja za ovaj ne mali broj godina iznose čak dve milijarde i da je svima stalo da u ovom trenutku saznamo koliko je sredstava neophodno, da bi se započeli završni građevinski radovi, nabavila potrebna oprema i kako bi konačno uživali u predstavama, koje neće biti samo od lokalnog značaja zbog ovako velike ustanove u koju se ulaže. “Krajem novembra republika je uložila dodatnih 350 miliona dinara, uz učešće pokrajine i grada Subotice. Desio se veliki porast cena građevinskog materijala na koje se u vreme raspisivanja javne nabavke očigledno nije moglo računati. U planu je da Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada izađe sa procenom da li je ono što su izvođači radova prikazali verodostojno, da li i koliko ima prostora za smanjenje cene i koliko je to još sredstava neophodno da izdvoji Ministarstvo kulture i informisanja odnosno Vlada, a koliko pokrajina i grad za izgradnju”, naglasila je Maja Gojković.

Prema njenim rečima, sledi i definisanje da li će Narodno pozorište ostati opštinskog karaktera, jer po veličini investicije i značaju koje pozorište ima i koje će imati u budućnosti to neće biti moguće. “Da li će to biti pokrajinska ustanova kulture, treba razmisliti možda i republička jer kada se završe radovi, biće potrebno mnogo sredstava i za održavanje jedne ovakve ustanove, stvoriće se prostor za zapošljavanje novih i glumaca i drugih radnika i umetnika, tako da je i to jedan od velikih izazova i pitanja koja su pred nama”.

Gradonačelnik Stevan Bakić objasnio je da je u toku VIII2 faza radova, za koju u decembru mesecu nije realizovan tender, zato što je, kako je rekao, bilo puno nekih objektivnih razloga. “Pandemija korona virusa, ekonomska kriza, složenost procedure javnih nabavki, gde taj novi Zakon ide više na ruku izvođačima i podizvođačima nego naručiocima, tako da je to sve uticalo. Uradiće se revizija cena, kako bi što pre krenuli u realizaciju te faze radova i završetku ovog izuzetno kapitalnog projekta za grad i republiku”, rekao je Bakić i dodao da je Ministarstvo kulture i informisanja uvek podržavalo Grad Suboticu i sve njene kulturne ustanove, prepoznatljive manifestacije kao i mnoge projekte.

“Ne treba ni da govorim od kojeg značaja je Narodno pozorište i završetak ovog ključnog projekta za grad Suboticu. Od nacionalnog značaja je da se ovaj projekat što pre završi, privede nameni i da naši glumci koji uspešno rade i izvode vrhunske predstave, konačno krenu sa predstavama unutar ovog objekta”, naglasio je Bakić.