Održani 9. “Dani Nikole Tesle”

U organizaciji udruženja Ličana “Lika” iz Subotice, na Bunariću/Vodicama, za vikend je održana 9. po redu manifestacija “Dani Nikole Tesle”. Program su činile brojne zabavne, sportske, muzičke, ali i inovatorske manifestacije, a tom prilikom predstavljena je i Tesla Medi kapsula namenjena za lečenje.

Miloš Borjan, predsednik udruženja Ličana “Lika” zahvalio se svima koji su svojim prisustvom podržali ovu manifestaciju. “Ove godine manifestaciju organizujemo po 9. put, a sledeće godine obeležićemo 10 godina. Upotpunili smo program zajedno sa zabavnim, muzičkim, sportskim i inovatrorskim, za svakoga je bilo ponešto, nadamo se da ćete svi odavde otići zadovoljni. Koristim priliku da se zahvalim inovatorima iz zemlje i inostranstva Češke, Rumunije, Mađarske, Srbije, ali i iz Subotice, Inđije, Bečeja, Kanjiže, ženama koje su radile rukotvorine, vojsci Srbije, sportistima”, rekao je Borjan.

“Ličnost Nikole Tesle nas sabira i čini nas zauvek ponosnim kao njegove sunarodnike na jednog od najblistavijih naučnih imena u istoriji sveta. Udruženje “Lika” ovo fantastično organizuje i ja želim da im ovom prilikom čestitam na medalji sa likom Nikole Tesle koju su dobili od Teslinog naučnog instituta iz Filadelfije. Udruženje je mnogo toga uradilo prethodnih godina i u potpunosti su zaslužili taj orden. U ovom prostoru izložili ste ličku tradiciju, muziku, igru i sve ono što nosite u srcu, makar na jedan dan vi ste ovo pretvorili u vašu dedovinu da se sa ponosom na nju sećate”, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić u svom obraćanju prisutnima i organizatorima manifestacije.

Radovan Lemajić u ime inovatora zahvalio se organizatorima i naglasio da Tesla nije sinonim samo za motore, struju i nauku vezanu za elektroniku, nego da je Tesla bio lider u medicini. “Imali ste priliku da vidite Tesla Medical kapsulu koja je dobila pet zlatnih medalja u svetu. Tesla kapsula je rađena na niskim frekvencijama od 100 do 1.000 herca, a izložen je i jedan izvanredan oscilator koji radi na bazi Teslinih razmišljanja i trasformatora gde frekvencije postižu i do 20 hiljada herca”, dodao je Lemajić.

Prisutni su imali priliku da probaju i tradicionalni vojnički pasulj, a sredstva od prodaje će biti usmerena u humanitarne svrhe.