Ministar Nikola Selaković u Subotici otvorio Inkluzivni centar “Zvuci srca”

Delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, posetila je u ponedeljak, 16. januara Suboticu. Tom prilikom upriličen je sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem i predstavnicima socijalnih ustanova, Nacionalne službe za zapošljavanje i Filijale PIO Fonda, poseta Gerontološkom centru “Dudova šuma”, kao i Inkluzivnom centru “Zvuci srca”, koji je u prisustvu ministra Selakovića zvanično i otvoren.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva, Grada Subotice i donacijama preduzeća i organizacija, u prostor na adresi Vladimira Nazora broj 5 uloženo je 7,5 miliona dinara, u kojem će radno angažovano biti između osam i deset osoba sa invaliditetom koje će posluživati naše sugrađane.

“Ovo je jedan prostor za osobe sa invaliditetom koje nemaju mesto na tržištu rada, oni su ovde našli osmeh i žele zaista da rade, srećni su i našli su svoje mesto. Subotica je dobila jedinstven prostor kakav postoji samo u Beogradu, mi smo drugi grad zahvaljujući resornom ministarstvu, našoj Lokalnoj samoupravi koja takođe izdvaja značajna sredstva za osobe sa invaliditetom i velikom broju prijatelja koji su u ovaj prostor uložili sredstva, a koji je posle dve godine uređivanja i adaptacije jedinstven. Zaista poslušajte zvuke srca i pozivamo vas da dođete kod nas. Mislim da Subotica treba da bude ponosna zato što ima jedno ovakvo mesto, jer sve ove osobe su zaslužile da imaju dostojanstven život i priliku da mogu da rade”, rekla je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom “Subotica”

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je Grad Subotica u budžetu za 2023. godinu opredelio sredstva u iznosu od 4,4 miliona dinara za oblast socijalne zaštite i mere socijalne politike, što je za 13,6 odsto više nego prethodne godine, što je pokazatelj jednog dobrog primera ne samo po pitanju uvećanja sredstava, nego i poboljšanja nivoa kvaliteta usluge na opšte zadovoljstvo velikog broj korisnika.

“Kroz humanitarne i društvene organizacije i preko javnih konkursa, Lokalna samouprava već nekoliko godina unazad ima dobru saradnju sa Gradskim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom koje broji 40 članova i postiže zapažene rezultate i mi smo to kao Grad prepoznali i u 2022. godini smo njegov rad pomogli kroz dva projekta, “Iza duge” i “Zvuci srca” sa 200, odnosno 350 hiljada dinara. Za angažovanje ličnog pratioca i asistenta Grad je obezbedio 90 miliona dinara, a pomogli smo i novu uslugu koja će biti uvedena u Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, reč je o stanovanju uz podršku, gde smo obezbedili 16,7 miliona dinara, a imamo i pomoć i negu u kući. Kroz još nekoliko jako važnih saradnji sa organizacijama u našem gradu, uspeli smo da pokažemo da je Subotica primer dobre prakse, gde smo kroz institucionalnu i vaninstitucionalnu saradnju pokazali da smo grad velikog srca”, naglasio je Bakić.

Ministar Nikola Selaković je istakao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavlja da u svom delovanju prepoznaje Sektor za brigu o osobama sa invaliditetom kao izuzetno važan i dodao da upravo u Subotici deluje 12 udruženja koja su podržana sa oko 15 miliona dinara, što će biti nastavljeno i u ovoj godini.

“Drago mi je što možemo da čujemo i da posvedočimo da i Grad Subotica sa svoje strane gotovo pet odsto svog godišnjeg budžeta usmerava na oblast socijalne zaštite. Imali smo sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici socijalnih ustanova, Nacionalne službe za zapošljavanje i predstavnici filijale PIO fonda, na kojem smo govorili o najvećim izazovima i problemima u radu sa kojima se susreću ili će se susresti i na koji način ćemo najbolje moći da ih rešavamo. Budžet Ministarstva u ovoj godini iznosi više od 174 milijarde dinara i svi delovi resora su adekvatno obezbeđeni za rad. Kada je reč o Severnobačkom okrugu, ono što je za nas od izuzetne važnosti u ovoj godini je nastavak rekonstrukcije Gerontološkog centra Dudova šuma, u koji je do sada uloženo gotovo miljardu i 70 miliona dinara, a za koji je u 2023. godini predviđeno da se uloži preko 850 miliona dinara. Tu smo imali problema u dinamici sprovođenja radova, nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da promenimo tu dinamiku i ispunimo svoj plan. Kada je reč o Domu “Kolevka”, moram da kažem da je u njega do sada uloženo preko 830 miliona dinara, što Suboticu izdvaja u odnosu na druge gradove. Na sastanku sa gradonačelnikom razgovarali smo ne samo na temu socijalne zaštite i brige o osobama sa invaliditetom, već i onom delu koji se tiče boračko-invalidske zaštite, gde Subotica takođe pruža ozbiljne pogodnosti pripadnicima boračke populacije i ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, ali i porodicama palih boraca, a ono o čemu smo posebno razgovarali je tržište radne snage i zapošljavanje koje je u 2022. godini zabeležio ozbiljne rezultate u Subotici, u kojoj je nezaposlenost smanjena za 11 odsto u odnosno na 2021. godinu. Ono što nas zabrinjava i na čemu ćemo morati da radimo su deficitarna zanimanja, ne samo kada su u pitanju zanatlije i lica sa srednjom stručnom spremom, već se beleži sve veća potreba za kadrovima sa visokom stručnom spremom, tu su na prvom mestu IT inženjeri, a pored njih imamo povećanu potražnju za poljoprivrednim inženjerima, imamo zastupljenu tražnju i za određenim obrazovnim profilima u sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali svakako tu su i zdravstveni radnici. Nacionalna služba za zapošljavanje će nastaviti da vodi brigu i o ovoj vrsti potreba”, rekao je on.

Selaković je najavio da početkom marta počinje Kampanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja će se odnositi na zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u cilju ohrabrivanja što većeg broja poslodavaca da zaposle svoje sugrađane koji imaju neku vrstu invaliditeta, kako bi na dobrim primerima do sada uključenih preduzeća pokazali koliko su upravo ti radnici vredni i lojalni svom poslodavcu i da se i samom poslodavcu isplati da ih zaposli.