Memorijalna šetnja „Tanjinom stazom hrabrosti“

Mesec oktobar je Međunarodni mesec protiv raka dojke a  Udruženje žena lečenih i obolelih od karcionoma dojke  „Jedna uz drugu“ ovim povodom, organizuje niz aktivnosti. Udruženje je nastalo na inicijativu Tatjane Antić sa potrebom da se skrene pažnja na značaj preventivnih pregleda. Tatjana, koja nažalost nije više sa nama, formirala je fb stranicu koja danas ima oko 2000 pratilaca, zatim je osnovana viber grupa a potom i formirano zvanično udruženje, rekla je Milica Pećerić dodajući da su sve aktivnosti usmerene pre svega ka buđenju svesti o važnosti preventivnih pregleda.

Tanja je preminula i napustila nas je ali njena energija je preneta na sve i ona je naša zvezda vodilja i mi ćemo nastaviti putem koji je ona zacrtala.Centralni događaj, iz poštovanja prema Tanji u Pink oktobru biće „Memorijalna šetnja Tanjinom stazom hrabrosti“ gde će se okupljeni prošetati od Trga slobode prema Dudovoj šumi, odnosno Radijalcu a nakon prigodnog programa i deljenja flajera.Potreba za preventivnim pregledima kao i povećan broj obolelih žena da postignemo cilj da se žene što ranije javljaju jer je karcinom dojke izlečvi.

U svetu je kod 9,2 miliona žena dijagnostifikovan tumor a 15 posto su žene ispod 45 godina dok su nejčešće  to tumori dojke, štitne žlezde i ginekološki tumori. U Srbiji se godišnje dijagnostikuje kancer između 4500 -4600 pacijenta, što znači da će svaka osma žena dobiti karcinom dojke, rekla je dr Teodora Bagi, onkološkinja na Odeljenju onkologije Opšte bolnica Subotica ističući potom važnost skrining pregleda i odaziva žena na isti. Skrining pregled namenjen je ženama od 50 do 69 godina, u nekim slučajevima kada se za to javi potreba i ranije a da bi imao smisla na i bi trebalo da se odazove minimum 75 posto žena. Skrining pregledima otkrivaju se tumori u ranom stadijumu koji se mogu lako rešiti, kaže još dr Bagi i  i dodaje da se u prvom stadijumu bolesti može očekivati isceljenje od 87-100 posto dok se za svaki drugi stadijum  kada je bolest odmakla sa proširenjem u limfne čvorove u pazuhu može očekivati povrat bolesti.

10 do 15 posto žena lekaru se javi već sa metastazama da li zbog ne javljanja lekaru na vreme ili zbog same agresivnosti bolesti ali svakako treba da znamo da tumor dojke nema karakteristiku u veličini nego se akcenat mora staviti na njegovu biološku strukturu, kaže još dr Teodora Bagia potom pozvala sugrađanke da se odazovu pozivu na šetnju u još jednom pink oktobru.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *