Leto ove godine ipak neće biti „pakleno“?

Za razliku od prethodnih godina, kada su beležene gotovo rekordne visoke temperature, proleće i tzv. rano leto se tokom 2023. godine temperaturno gotovo savršeno uklapaju u višegodišnji prosek, kaže za Subotica danas meteorolog Marko Čubrilo. Prema njegovim rečima, ni leto koje nam predstoji neće biti „pakleno“, a obeležiće ga sunčano vreme sa temperaturama koje neće prelaziti 35 stepen Celzijusove skale.

Marko Čubrilo objašnjava da iako nam se čini da je hladnije, jer smo navikli na rane vrućine već u maju i vrele letnje dane u junu, temperature koje se ovih dana mere su u okvirima proseka. Padavine se beleže nešto malo iznad proseka, ali kako su one izrazito lokalnog, pljuskovitog karaktera, postoje velike razlike na malom prostoru, tako da se i one u globalu kreće u granicama proseka ili možda malo preko njega, ali posle niza ekstremno sušnih godina to je i bilo za očekivati. Proleće ove godine je u celini gledano bilo u okvirima proseka, pri čemu je za razliku od proteklih proleća bilo više intervala kada su temperature bile više ispod nego iznad proseka. U sećanju se svakako izdvaja ekstremno hladan početak aprila, koji je u velikom delu Srbije doneo najobilnije snežne padavine kada je ovaj mesec u pitanju u modernoj meteorologiji. Kasniji topliji intervali su u velikoj meri podigli srednju temperaturu proleća do granice proseka, dok je proleće kao celina bilo bogatije padavinama od proseka.

Na pitanje kakvo vreme možemo očekivati do kraja juna meseca i sa kakvim temperaturama, naš sagovornik odgovara: Za sada stoji trend nastavka relativno kišovitog vremena i u junu, dok bi se temperature uglavnom kretale oko prosečnih vrednosti. To znači da u ovom junu za razliku od nekoliko proteklih ne bi trebalo biti rane suše i pojave ekstremno visokih temperatura, barem ne na duže od nekoliko dana, te se duži periodi dana sa makismumima preko +30 stepeni Celzijusa ne očekuju. Zbog vrlo nestabilnog vremena postoji velika opasnost od česte pojave snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih vremenskih nepogoda. Govoreći o tome kakvo nas leto očekuje ove godine, Marko Čubrilo ističe da bi ono svakako trebalo biti znatno umerenije kada su visoke temperature u pitanju i za razliku od nekoliko proteklih ne treba očekivati višenedeljne vrele, talase sa temperaturama oko +35 stepeni. Najtopliji deo leta bi trebao biti početak jula i prvih desetak dana avgusta, kada bi mogao uslediti nešto duži perod suvog i toplog vemena, ali u globalu najtoplije godišnje doba bi trebalo biti znatno umerenije po pitanju vrućina u odnosi na proteklih nekoliko. Padavine bi se kretale oko, ponegde i iznad proseka.

Govoreći o suši, naš sagovornik kaže da, barem što se meteoroloških predviđanja tiče, po tom pitanju prognoza za sada stoji dosta dobro. Trenutno je na sceni, ako bi se upotrebio informatički termin reset globalnih faktora i za razliku od proteklih nekoliko godina kada su oni favorizovali sušu, faktori koji se trenutno postavljaju daju signal za znatno normalniji padavinski režim bez dugotrajne suše. Predstojeće leto ne bi trebalo doneti bio kakav duži sušni period, dok u ovom momentu ni jedan mesec do kraja 2023. godine nema signal za deficit padavina nad našim delom Evrope, već bi se one kretale u okviru proseka, ili čak malo iznad njega.

Ocenjujući dosadašnje vremenske prilike, meteorolog Marko Čubrilo dodaje da je zima svakako bila veoma blaga uz odsustvo bilo kakvih jačih mrazeva, dok je snežnih padavina takođe bilo znatno ispod proseka. Početkom proleća globalni parametri su se počeli menjati i ušli smo u bitno drugačiji vremenski trend koji će vrlo verovatno do kraja 2023. godine doneti vremenske prilke gde će se temperature kretati znatno bliže proseku, dok bi padavina generalno moglo biti i malo iznad proseka. UV faktor je u junu i julu veoma visok i to nema direktne veze sa temperaturom nego sa osunčanošću terena. Mi smo u delu godine kada sledi letnja dugodnevnica i dan je znanto duži od noći, dok je upadni ugao sunčevih zraka znatno viši u odnosu na ostali deo godine. Zbog svega toga, kada se izlažemo suncu treba voditi računa o dužini tog izlaganja i periodu tokom dana kada se sunčamo. Moj savet je da se to u koliko je god moguće radi do 11 i posle 17 časova, kada je nivo ovog zračenja ipak niži. Realno gledano, količina zračenja koju naše telo primi tokom dana u sklopu prosečnog dnevnog ritma života je sasvim dovoljna za biohemijske procese u organiznu i pretvaranje provitamina D u vitamin, a sve preko te doze nije neophodno, ali je u umerenoj meri svakako poželjno. Ovaj index će i ove godine u junu i julu biti veoma visok, ali ipak nešto niži u odnosu na protekle godine, dok će se avgustu, posebno u drugoj polovini meseca polako snižavati”.

Marko Čubrilo za kraj dodaje da poslednje dostupne procene sugerišu da bi leto ove godine trebalo doneti znatno umereniju varijatnu temperatura, bez dugotrajnih perioda ekstremno visokih maksimuma od preko +35 stepeni Celzijusa, dok bi vrlo tople „tropske noći“, kada minimumi ne padaju ispod +20 stepeni, bilo znatno ređe i u odnosu na nekoliko proteklih leta. Količina padavina bi se trebala kretati oko, a na lokalnom nivou uz jake pljuskove i iznad proseka, te se ove godine pojava suše, posebno u periodu sezrevanja žita uglavnom ne očekuje. Dake, leto znatno bliže proseku za referentni niz od 1985. do 1995. godine”.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je sezonsku prognozu vremena, prema kojoj bi jun mesec 2023. godine u većem delu Srbije trebao da bude topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Zapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji. Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 0.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS.

JUL 2023: Prosečno topao i prosečno vlažan jul, uz moguću pojavu toplotnog talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 0.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

AVGUST 2023: Topliji i posečno vlažan avgust, uz toplotne talase

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

SEPTEMBAR 2023: Topliji i prosečno vlažan, uz nastavak kasnog leta u prvoj polovini meseca

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek.