Očekuje nas leto sa deficitom padavina

Trenutne vremenske prilike ocenjuju se kao nešto toplije u odnosu na prosečne vrednosti. Kako za sajt Subotica danas kaže meteorolog Marko Čubrilo, već mesec dana preovladava nešto duži interval relativno toplog vremena sa temperaturama koje su iznad proseka, ali je rano proleće u martu imalo temperature koje su ispod prosečnih vrednosti.

Samo proleće je obeležio značajan deficit vlage, jer su mart i april bili vrlo siromašni padavinama barem na širem prostoru, a maj koji je u proseku iznad naših predela najkišovitiji mesec, za sada nije doneo nikakve konkretne padavine osim jakih, ali prostorno ograničenih lokalnih pljuskova. Deficit vlage je posebno izražen zbog “nasleđene” suše iz protekle zime, koja je donela veoma malo padavina. Najava za moguće obilnije padavine stoji za pred sam kraj maja, pa ćemo videti koliko bi ona mogla ublažiti sušu.

Govoreći o vremenskim prilikama tokom juna, Marko Čubrilo kaže da bi za sada taj mesec, barem što se temperatura tiče, trebalo da bude u granicama proseka ili neznatno topiji, dok bi se padavine kretale ispod proseka posebno na severu Srbije, ali da bi u toplijem delu godine uz snažne grmljavinske pljuskove, na malom prostoru mogla pasti veća količina kiše.

Na pitanje kada možemo očekivati prave letnje temperature, naš sagovornik kaže da će to biti već od sredine juna. Deluje da će ove godine vremenske prilike dosta dobro “pratiti” kalendar i da ćemo negde od sredine juna imati prave letnje temperature, a u drugoj polovini ovog meseca možemo očekivati periode kada će i po 4-5 dana maksimumi biti oko ili malo preko 30 stepeni. Suša predstavlja ozbiljan problem, a prognoze za leto kada je ovaj parametar u pitanju nisu optimistične. Za sada sva tri letnja meseca imaju signal za deficit padavina, tako da bi se problem sa sušom samo dalje naglasio. Dodatni problem je izražen manjak vlage u zemljištu koji traje od početka ove godine, što je posledica suve zime bez konkretnog snega i efekti suše se već vide na biljnim kulturama, dodaje Čubrilo.

Napominje da je UV index u ovo doba godine visok, bližimo se letnjoj dugodnevnici i upadni ugao sunčevih zraka je takav da uz vedro nebo on ide vrlo visoko. Preporučujem nošenje sunčanih naočara, što kraće izlaganje suncu u periodu od 11 do 16 časova. Veći deo leta uz pretežno sunčano vreme ovaj index će biti vrlo visok i tek u drugom delu avgusta sa skraćenjem dana i približavanjem jesenje ravnodnevnice i on bi se polako snižavao. Izlaganje sunčevom zračenju je svakako potrebno i korisno, ali ukoliko se radi sa merom.

Ocenjujući vremenske prilike u 2022. godini, naš sagovornik ističe da nas očekuje sušna i toplija godina od proseka i svi su izgledi da će se takav trend nastaviti do jeseni. Ne očekuje se tako ekstremna suša kao protekle godine i periodi suvog vremena bi bili prekidani lokalnim padavinama uz osveženje, ali bi trend relativnog toplog i sušnijeg vremena od proseka potrajao do jeseni kada se nazire preokret u vremenu i jesen bi posle dugog sušnog niza, mogla doneti prave jesenje kiše, posebno u oktobru”.