U petak, 04. februara ekološka konferencija „Zelena transformacija“

U petak, 4. februara, u Hotelu Patria sa početkom od 17 časova u zajedničkoj organizaciji Evropske Zelene Stranke, koalicije Moramo i Mađarskog pokreta ekološka konferencija pod nazivom „Zelena transformacija“.

Ključ zelene transformacije je preferiranje održivih, ekoloških rešenja umesto prljave i zastarele tehnologije. I u Srbiji moramo uspostaviti cirkularnu ekonomiju i stvoriti zelena radna mesta, i to bez kašnjenja. Talas protesta u Srbiji prethodnih meseci zbog planirane investicije kompanije Rio Tinto je pokazao da je našim građanima bitno očuvanje okoline i naše prirode. Pored planirane eksploatacije litijuma i Subotičani imaju svoje lokalne ekološke probleme kao što su seča šuma, stanje Palićkog jezera i probna bušenja u zaštićenim oblastima.

O temi će pričati predstavnici evropskih zelenih, Aleksandar Jovanović – Ćuta, vođa Ekološkog ustanka, jedan od organizatora protestnih skupova zbog Rio Tinta, Predrag Momčilović, međunarodni sekretar organizacije Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović lider Zajedno za Srbiju i OGP AKCIJA i Arpad Černik, predstavnik Mađarskog pokreta, koji se bavi i proizvodnjom zdrave hrane od lokalnih sirovina.