Komunisti Subotice obeležili 25. maj, Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita

U sećanje na 25. maj, koji se u SFRJ obeležavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita, predstavnici Centra “Tito”, Pokreta “IV Mini Jugoslavija” i Gradskog odbora “Komunisti Srbije”, danas su položili vence na obnovljeni spomenik nekadašnjem doživotnom predsedniku.

Kako ističe Blaško Gabrić, mladi danas ne znaju šta imaju u odnosu na starije generacije koje su živele za vreme Tita, kada je čitava Jugoslavija činila sletske vežbe, a omladina je bila angažovana na sportskim poljima da bi predsedniku republike na Dan mladosti na stadionu JNA priredila najveću akademiju. “Ja sam bio jedan od učesnika, vežbao sam na razboju, a jedne godine imali smo vežbu sa lestvama. To je bila manifestacija gde je čitava država bila angažovana, omladina da nešto radi. Danas da vam uzmu mobilne telefone vi bi bili mutavi, ne znam šta bi uopšte mogla da radi današnja omladina, jer ovaj sistem za vas ne radi apsolutno ništa i nećete imati nikada šta da slavite. Mi imamo prelepu mladost i detinjstvo, za vreme Tita mi smo živeli u raju. Zadovoljni smo i ne smemo to zaboraviti i ne slažemo se sa svima koji danas negiraju ono što smo mi napravili”, kaže osnivač IV Mini Jugoslavije.

“Ovaj dan se od 1988. godine više ne slavi, tako da nismo imali prilike da živimo u to vreme, ali svakako da osećamo jednu vrstu kulturološke povezanosti sa tim vremenom i iz tog razloga obeležavamo ovaj dan kada tradicionalno nosimo štafetu u Kuću cveća u Beogradu. Ove godine obeležava se jubilej, 130. godina od rođenja Josipa Broza Tita, tako da je štafeta koju smo zajedno sa drugim organizacijama sproveli, prošla čitav put od Triglava do Đevđelije, bili smo i u Kumrovcu pre par dana na velikoj proslavi”, kaže Goran Gabrić, predsednik Pokreta IV Mini Jugoslavija.

Naša sugrađanka Nada Ostrogonac seća se svog učešća na sletu sedamdesetih godina, a to vreme ocenjuje kao nezaboravno. “Kada sa ove distance uporedim ovo i prošlo vreme, mogu reći da smo imali nešto što nikada druge generacije neće imati, a to je jedna velika sigurnost u životu. Osećali smo se bezbedno, sigurno, radosno i cenjeno svuda u svetu. Toga ne možemo reći da ima danas, mada je ovo neko drugo vreme, vreme novih tehnologija, ali ono je nešto što je bilo nezaboravno i nešto čega se mi rado sećamo i 01. i 25. maja”.

Danas je delegacija koju je činilo osmoro građana Subotice, položila cveće na grob Josipa Broza Tita u Kući cveća u Beogradu.