Povodom Dana republike, u IV Mini Jugoslaviji položeni venci na Titovu bistu

Programom “Ponovo zajedno za Dan republike”, predstavnici Centra Tito i IV Mini Jugoslavije obeležavaju 29. novembar, dan kada je 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu, na kome su udareni temelji bivše socijalističke države.

Polaganjem venaca na bistu Josipu Brozu Titu, počasnom predsedniku SFRJ, odata je počast vremenu koje je, barem prema tvrdnjama svih koji su živeli u toj zemlji bilo srećno i bezbrižno, u kojoj je socijalizam bio na strani građana. Sa tim stavom se slaže i naša sugrađanka Milica Medić, koja kaže da je život u bivšoj Jugoslaviji za nju i njenu porodicu bio jako dobar.

“Imali smo posao, ja sam završila Višu pedagošku školu, odmah se zaposlila, radila, dobijala platu, a dobila sam i stan nakon trogodišnjeg podstanarstva. Ja ne mogu i neću nikada zaboraviti moj 29. novembar, dan kada smo imali nekoliko slobodnih dana, pa smo imali priredbu u školi i svi smo se veselili i radovali. Moram da kažem da se jako ponosim sa mladima, da čujete od nas starijih pa da odmerite ovo stanje i ono o kojem mi pričamo i da nešto i prihvatite od toga”, kaže ona.

Blaško Gabrić, počasni predsednik IV Mini Jugoslavije ističe da su Jugoslaviju izgradili građani koji su živeli u njoj, a da je država brinula o svojim stanovnicima.

“Preduzeća su bila naša, naši roditelji su radili u svojim firmama u kojima smo se mi kao deca zaposlili, socijalizam je bio najidealniji i najbolji sistem na svetu. Ja sam živeo u kapitalizmu, video sam šta znači savremeni i robovlasnički sistem. Kada je pao Berlinski zid, osetio sam da smo svi nastradali, da će Zapad srušiti socijalizam i radničko pravo da bi kapitalizam preživeo. Mi to nećemo i ne možemo zaboraviti dok smo živi, jer je to naša zemlja u kojoj smo mi živeli i radili. Jugoslovenski crveni pasoš je bio najpoznatiji na planeti, a vi mladi danas treba da vratite to nazad, da bude društvena svojina i radničko pravo koje su nam ukinuli kapitalisti”, naglasio je Gabrić.

“Ovaj dan nosi naziv “Ponovo zajedno”, a obeležavamo ga prvenstveno zbog vrednosti, jer po nama za današnju i sutrašnju Suboticu ili Srbiju, veoma je važno da izgrađujemo te vrednosti socijalističke Jugoslavije kada se radi o nezavisnosti, kada se radi o vojnoj neutralnosti ili o tome da odlučujemo sami o svojoj sudbini, životu u zajednici, jer još uvek danas imamo prisutne razne nacionalizme koji žele da prekinu naš put razvoja i zbog toga je jako važno da svi mi koji smo živeli u Jugoslaviji današnjim mladim generacijama kažemo kakva je to država bila, jer puno je laži izrečeno, pogotovo o njenom raspadu”, istakao je Mikloš Olajoš Nađ, ispred Centra Tito.

Program proslave nastavlja se večeras na Otvorenom univerzitetu, gde će u 18 časova biti održana svečana Akademija, na kojoj će biti dodeljene Avnojske zahvalnice.