DruštvoAktuelno

Građani Makove sedmice vidno uznemireni i u strahu za svoju bezbednost

Uobičajeno mirno subotnje jutro u mesnoj zajednici Makova sedmica, jutros je zamenio naizmenični zvuk sirena vozila policije i Hitne pomoći, zbog incidenta koji se dogodio u pograničnom šumskom pojasu između grupe palestinskih i avganistanskih migranata, u kojem je jedno lice izgubilo život, a nekoliko njih je povređeno. Svi oni zbrinuti su u subotičkoj Bolnici, a među njima i devojčica 2006. godište.

Nakon burnog dana, nekoliko desetina građana okupilo se popodne u centru Makove sedmice vidno uznemireni i zabrinuti za svoju, bezbednost članova porodice, ali i komšija sa kojima ovde žive.

“Spasioci za spasiocima su išli jedan za drugim, posle Hitne pomoći su prolazila policijska auta. Odmah sam shvatila da je reč o migrantima, čula sam rafale. Onda sam razmislila odakle njima oružje, ko im je to dao da imaju u Srbiji. Šuma je 300 metara od moje kuće, razumete. Jako sam uplašena, sin je došao da me obiđe, čak sam i plakala od straha. Sreća pa unuk spava kod mene”, kaže Nada Budimnić, jedna od meštanki Makove sedmice.

“Došao sam u situaciju da svojoj deci govorim da ne idu dalje od kuće i da ne idu u šumu. Ja kao vozač kada odem dva dana na put, supruga radi noću u smenama, gotovo svakodnevno viđam taksiste i 35-40 migranata ispred kuće, sramota”, kaže Radivoje Hajdanov.

Kako objašnjava Rada Trninić, jutros je zalivala baštu, kada je oko 05:40 čula rafale iz šume. “Mislila sam da je vojna vežba u pitanju, pošto je nekada tamo bilo strelište, pucnjava se čula do 7 ujutru. Mi svakodnevno gledamo kako se svađaju migranti, Sirijci, Avganistanci, ne znam odakle su, ali ih ima stalno. Napadali su omladinu, svašta je bilo. Evropska unija im pomaže, šta su došli ovde, tamo odakle su došli rata više nema, ako ne mogu da pređu granicu zašto ih ne stave u avion i vrate odakle su došli, nego mi možemo da ih primimo. Ja sam sama u kući, bojim se da mi ne napadnu unuka kada noću dolazi kući sa posla”.

Građani kažu da ne nameravaju da protestuju, ali očekuju podršku grupe ljudi koja tokom večeri treba da stigne iz Bačke Palanke i Novog Sada. Oni su nezadovoljni, jer im naoružani migranti svakodnevno šetaju po naselju.

Foto: Biljana Vučković i Igor Preradović.