Fudbaleri Spartaka organizovali druženje sa članovima Kluba “Zvuci srca”

Povodom obeležavanja 2. aprila, Svetskog dana autizma, fudbaleri prvog tima Spartak Ždrepčeve krvi, organizovali su druženje sa članovima Kluba za osobe sa autizmom i prijatelje “Zvuci srca” Subotica.

Priliku da bude u društvu sa osobama sa smetnjama u razvoju imao je i fudbaler Aleksa Đurasović, koji kaže da mu je druženje prijalo i da se osećao veoma prijatno. 

“Osetio sam na ovom mestu mnogo ljubavi, momci i devojke su stvarno posebni i baš je bilo dobro druženje”, rekao je Đurasović.

Suzana Skenderović, predsednica udruženja “Autizam” Subotica, istakla je da saradnja sa FK Spartak Ždrepčeva krv traje već nekoliko godina, a ovo druženje predstavlja širenje inkluzije i svesti o autizmu i ostalim smetnjama u razvoju.

“Ja jesam roditelj deteta sa autizmom i često kažem da o tome ne treba da pričamo samo kada se obeležava ovaj dan, već i svim ostalim danima. Ovo je deseta godina kako je Gradska kuća osvetljena u plavu boju i mi već toliko godina pričamo o problemima. Želim da se zahvalim Gradu Subotici, fudbalerima Spartaka, jer ovo je možda većini prvi susret sa osobama koje imaju različite smetnje. Roditelji dece sa autizmom se zaista suočavaju sa mnogobrojnim problemima, a ovde u našem kafeu nemate konobara koji ima autizam, jer mu je za to potrebna vežba od godinu dana, a za taj period je potrebno uključivanje čitavog sistema, kao i društvene zajednice”.

Podrška Lokalne samouprave nije izostala ni ovaj put, a Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite ovaj događaj smatra lepom prilikom da se prvotimci druže, pričaju i razgovaraju o aktivnostima ovog kluba.

“Što se tiče Grada Subotice, mi svake godine podržavamo udruženja osoba sa invaliditetom, a tako će biti i ove. S obzirom da je završen konkurs iz oblasti društveno-humanitarnog rada, Grad je opredelio 15 miliona dinara, a u prethodnoj godini smo takođe podržavali sva udruženja. Što se konkretno tiče Udruženja “Autizam”, kroz konkurse smo opredelili 830 hiljada dinara, ne samo iz pomenute oblasti, već i iz kulture za različite aktivnosti, kao i za klub “Zvuci srca” i za Letnju školicu “Iza duge”. Trudimo se da svake godine sredstva u budžetu povećavamo, a tako će biti i u narednom periodu”.

Nakon druženja, fudbaleri i članovi kluba prošetali su se kroz centar grada i na Sunčanom satu pustili balone plave boje, u znak podrške osobama sa autizmom.