„Dani Nikole Tesle“ održavaju se 07., 14. i 15. jula, osim u Subotici po prvi put i u Mađarskoj

Udruženje Ličana „Lika“, povodom Dana udruženja i 167. godišnjice rođenja Nikole Tesle, po 10. put 07., 14. i 15. jula organizuje manifestaciju „Dani Nikole Tesle“. Osim u našem gradu, ona će biti održana i u Republici Mađarskoj, a pratiće je zanimljiv program protkan brojnim aktivnostima, od izložbi električnih automobila, do sportskih aktivnosti i igara za najmlađe, do muzičkog programa i predstavljanja tradicionalnih proizvoda i rukotvorina.

Ovo je deseti put da organizujemo našu manifestaciju, a treći susret koju organizujemo u sklopu obeležavanja Dana Nikole Tesle u Subotici je izložba automobila na električni pogon i infrastrukture. Prvi put ova izložba organizovaće se i u Segedinu i Morahalomu. Ovo je prvi slučaj da korisnici i oni koji prodaju automobile budu zajedno na istom mestu i svi koji budu prisustvovali imaće priliku da saznaju sve što ih interesuje od korisnika i prodavaca automobila na električni pogon, objašnjava predsednik Udruženja Miloš Borjan.

Program počinje u petak, 07. jula u 19 časova, kada će u Velikoj većnici Gradske kuće biti uručena priznanja učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu, a takođe održaće će se i tribina na temu „Budućnost komunikacije među ljudima i uticaj na zdravlje“. Nedelju dana kasnije, 14. jula u periodu od 11 do 14 časova u Segedinu  na Sečenji trgu, uz prigodan program biće održana izložba automobila na električni pogon i infrastrukture, a ista izložba se kasnije seli u Morahalom na plato ispred Srpskog kulturnog centra „Kolo“, gde će biti postavljena od 16 do 17 časova. U subotu, 15. jula pomenuta izložba biće održana i na Trgu slobode u terminu od 10 do 13 časova, a program manifestacije nastaviće se od 14 časova na Bunariću, gde će automobili biti izloženi do 18 časova, a pored toga predstaviće se i inovatori iz Mađarske, Češke, Srbije, gde će prisutni imati mogućnost da vide inovacije, od punjača za električni pogon, raznih mašina za poljoprivredu, do izuma Nikole Tesle. Organizatori su pripremili zanimljiv kulturno-umetnički program, kao i brojne aktivnosti za najmlađe poput skakanja u vreći, boćanja, bacanja kamena s ramena, nošenje jajeta u kašiki i druge. Od 17 časova počinje završnica programa manifestacije, u okviru koje će se održati večernja služba uz obraćanje zvanica i predstavnika inovatora, a manifestacija će biti završena bogatim kulturno umetničkim programom.

Deca će moći da se druže sa mađioničarem, kao i da učestvuju u raznim sportskim akivnostima. Kada se dešavaju ovakve manifestacije retko imamo decu kao posetioce, a mi smo našli način i mogućnosti da ih animiramo zanimljivim igrama. U programu će učestvovati i pripadnici Vojske Srbije koji će pripremati tradicionalni vojnički pasulj, dok će članovi Crvenog krsta prikazati kako se pruža prva pomoć u brojnim situacijama, a biće postavljena i izložba rukotvorina i proizvoda od prirodnog materijala. Manifestacija, Dani Nikole Tesle je početak dobre i prijateljske saradnje gradova Segedin i Subotica, opštine Morahalom i Srpskog kulturnog centra „Kolo“ i Udruženja Ličana Lika, u promovisanju lika i dela Nikole Tesle, čoveka koji je zadužio čovečanstvo, s toga koristim priliku da se u ime udruženja i u svoje lično ime zahvalim gradonačelniku grada Segedina Botka Laslu što je uvrstio deo aktivnosti, odnosno izložbu automobila na električni pogon i infrastrukture u godišnji Plan aktivnosti za 2023. godinu ovog grada. Pozivamo sve ljude dobre volje i vedrog raspoloženja da nam se pridruže, manifestacija ima i humanitarni karakter, deo sredstava doniraćemo u humanitarne svrhe, a ulaz je besplatan, istakao je Miloš Borjan.

Udruženje Ličana u saradnji sa gradom Segedinom i Suboticom, opštinom Morahalom, Srpskim kulturnim centrom „Kolo“ u Morahalomu i Pokrajinskim fondom za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, manifestaciju „Dani Nikole Tesle“ organizuje po jubilarni 10. put.