Biljana Damjanović: Raditi kao akušerska sestra je posao sa mnogo strpljenja i ljubavi

Biljana Damjanović, naša sugrađanka, radi već 26 godina kao ginekološko akušerska sestra, u Opštoj bolnici Subotica. Svoje bogato radno iskustvo, i kako to izgleda raditi kao babica, podelila je sa nama. Biljana pre svega, izuzetno voli svoj poziv, radi ga veoma predano, ali kako i sama kaže, ta profesija svoje korene vuče u želji i odluci da se bavite njom.

 Božanstven je osećaj, kada na svet donosite novi život

Biljana kao babica radi u struci preko dve decenije, a kada je birala poziv kojim će se baviti već je osećala želju, oduvek je htela da upiše medicinsku struku, i bila je opčinjena bebama.

Nepogrešivo sam osećala da želim biti babica, da budem uvek uz majke a posebno uz ta mala stvorenja, bebice. Mada iskreno, na početku ni- sam ni razmišljala, a ni znala šta me čeka, jer je posao naporan i zahtevan, stresan, ali istovremeno za mene, i najlepši na svetu. Znate, božanstven je osećaj kada znate da na svet donosite novi život, odnosno, kada prisustvujete i pomažete u tom činu, ispričala nam je Biljana.

Govoreći  o  svojoj  profesiji, Biljana je rekla i da je taj poziv specifičan, jer se „nosi kući”. U tome i leži „tajna” pojma, biti dobra babica. To je na neki način moj život, mnogo stvari nosim kući. Pojam babica je veoma širok, od toga da je babica neko ko vam daje podršku pre porođa- ja, tokom njega, nakon njega a brine o vama i vašoj bebi, pa do toga, da je babica neko, ko vam pomaže da što bezbolnije pro- đete taj proces, jer je to pored velike radosti života, i izuzetno veliki napor i za majku i bebu. Za mamu posebno, jer ona pro- lazi jedan kompleksan proces tokom porođaja i nakon njega. Za nju je otvoreno praktično novo poglavlje života, gde ona dobija potpuno novu i drugačiju ulogu – ulogu majke. Babicau tom smislu ima edukativnu i psihološku ulogu takođe, ona je posebno bitna u prvim danima, da bude majci i bebi pri ruci, kaže Biljana.

Pravilo godina je, da nema pravila

S obzirom da nisu retke pojave, da žene rađaju i u kasnijim godinama, pitali smo Biljanu, kakva su iskustva iz prakse, i da li godine mogu imati uticaja, kada se žene u kasnijim godinama opredeljuju da rode. Mogu reći iz svog iskustva da je u odnosu na pre 5 godina manje porođaja, naprosto se svest o rađanju izmenila. Ženice se odlučuju na jedno, eventualno dvoje dece i tu staju. Međutim, sam porođaj nema veze koliko imate godina, bitna je svest da želite imati bebu, i odluka. Način i stil porođaja je isti i kod ženice koja ima 20, i one sa 40 godina, jer je bitno kako je ona pripremljena za porođaj i kako on krene. Dakle godine nemaju neku bitnu ulogu, i pravilo je da nema pravila, objašnjava Biljana.

Ona kao veoma važno ističe psihološki momenat prilikom porođaja jer je babica ponajviše tu da pored lekara, pruži dozu smirenosti porodilji, da ona bude što mirnija, kako bi manje osetila bol. Tu je bitno da buduća mama sluša lekara, odnosno babicu, jer su one u najvećem broju slučajeva same uz majku, tako mama olakšava porođaj i babici, i sebi i bebi. Merimo vitalne parametre, nadgledamo stanje pre porođaja, babica kada se žena oseća izgubljeno, je ta, koja će vam pružiti psiho-lošku podršku i daće vam snagu da prođete kroz sve to. Tu je ističe njena psihološka uloga najviše, kaže naša sagovornica. U svojoj dugogodišnjoj praksi, Biljana se kako kaže, susretala sa raznim i srećnim i nesrećnim slučajevima.

Najteže je  naravno  kada izgubimo  bebu  na  porođaju ili kada se rodi beba koja nije zdrava, ali to nisu bili česti slučajevi. To su momenti koje no-simo kući sa sobom, jer svaka babica voli kada je sve u redu, kada se sve dobro završi, to vam je kao da ste sami na tom porođajnom stolu,  infiltrira-te sve to u sebe. U mom dužem radnom veku, recimo doživela sam da je jednoj majci dok se porađala umro muž, a rodila je prevremeno rođenu bebu. Da bi joj olakšali ionako komplikovan porođaj, nismo joj rekli za smrt muža, porodila se, dali smo joj maksimalnu podršku, i tek onda rekli. Poruka je da se jedan život ugasio, a jedan eto došao na svet. I kada odemo kući, a žena se ne porodi, zovemo da pitamo da li jeste i da li je sve u redu, to su dubinske stvari našeg poziva, kaže Biljana.

Buduće majke koje se dvoume da li žele potomstvo, Biljana Damjanović, babica savetuje da pre odluke dobro razmisle. Kaže da tu nema neke filozofije oko godina kada se rađa, ali je bolje kada je majka mlađa, izdržljivija je, zdravija, snažnija. Ipak, kaže Biljana, ako vam život odredi da rodite dete u kasnijim godinama, uz redovne kontrole, savete, sve to može da prođe normalno. Isto tako, budućim devojkama koje razmišljaju da budu babice, savetuje da takođe prvo razmisle o tome da li vole taj poziv, jer samo predane, mogu tako profesionalno i sa srcem da ga obavljaju. Ovaj posao jeste zahtevan, odgovoran, ali je i lep, ukoliko ga volite i radite srcem. Stresan je ali je najlepši na svetu, jer donosite živote na ovaj svet, kaže Biljana.

Akušer-babica učestvuje u zbrinjavanju žena pre, tokom i posle porođaja, neguju novorođenčad, te pružaju podršku i daju obaveštenja, za koja su ovlašćene, članovima porodice, pogotovo budućem ocu. Neke akušer-babice rade na ginekološkim odeljenjima gde leže žene sa bolestima reproduktivnog sistema. Od trenutka prijema trudnice na porođajno odeljenje akušer-babica čini sve kako bi se buduća majka osećala dobro i sigurno. Upoznaje je s osobljem i odeljenjem te joj objašnjava šta će se i kada raditi. Ona je celo vreme uz trudnicu.