Ambasador Meksika u Subotici: Veze između Srbije i Meksika su izuzetno jake i prijateljske

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, sastao se danas sa Nj.E. ambasadorom Meksika u Republici Srbiji Karlosom Isaurom Feliksom Koronom. U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasadoru su predstavljeni potencijali našeg grada, najbitniji razvojni projekti, a bilo je reči i o budućoj saradnji Subotice sa jednim meksičkim gradom, o poboljšanju ukupne robne razmene, kao i o ekonomskoj i privrednoj saradnji.

“Tokom susreta razgovarali smo i o uspostavljanju saradnje Grada Subotice, kako sa ambasadom Meksika, tako i sa samom državom, analizirali smo odnose Srbije i Meksika i zajednički stav je da su tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na međusobnom poštovanju, razumevanju i podršci, kao i snažnom zalaganju obe države za poštovanje međunarodnog prava. Ovom prilikom izražavam veliku zahvalnost državi Meksiko za doslednu politiku i principijelan stav po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova”, naglasio je gradonačelnik.

Bakić je izrazio nadu da će se prijateljski odnosi dve države nastaviti i da će Meksiko u budućnosti ostati blizak narodu Srbije, ali i da će doći do veće saradnje po pitanju ukupne robne razmene, koja je ove godine od januara do septembra iznosila 4,6 miliona dolara.

“Sa gradonačelnikom sam razgovarao o mogućnosti udruživanja Subotice sa jednim gradom u Meksiku i zahvaljujući ovom interesovanju koje se pojavilo radićemo na toj saradnji. Tokom razgovora dobio sam uvid o svim potencijalima koje imaju Subotica kao grad i ova regija i došli smo do zaključka da ćemo raditi na povezivanju i jačanju saradnje između Meksika i Subotice, jer upravo regija zemlje iz koje dolazim podseća na ovaj grad, jer poseduje slične karakteristike i to su oni delovi u kojima ja mislim da može postojati potencijal za saradnju kao što je autoindustrija, elektronika, elektrika i na tome ćemo zaista raditi. Veze između Srbije i Meksika su izuzetno jake i prijateljske i tokom godina su se razvijale, a to je upravo bio jedan od razloga zbog kojih je Meksiko oduvek podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u vezi sa Kosovom”, istakao je ambasador Meksika.

Nj.E. Karlos Isauro Feliks Korona, otvorio je u Fondaciji “Danilo Kiš” izložbu “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije”, povodom jubileja 75 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije. Univerzitetska biblioteka „Svetozar Markovićˮ iz Beograda je u saradnji sa Ambasadom Meksika i Udruženjem “Adligat” iz Beograda pokrenula digitalni portal „Meksiko u istorijskoj štampi Srbijeˮ, sa vrednim materijalima koji predstavljaju različite aspekte društvenog života ove zemlje, od privrede, preko obrazovanja pa do spoljne i unutrašnje politike, koji sadrži 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine, a na izložbenim panoima predstavljeni su najzanimljiviji članci sa portala.