Zabrinuti roditelji organizovali protest pred školom

S obzirom da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno učenika osmog razreda nemoguće je izbaciti iz škole ali je zbog pretnji nastavnici hemije i svojim drugarima on ipak suspendovan. Do kada će suspenzija da traje pitanje je roditelja koji su danas, na -7 stepeni,  zabrinuti, stajali ispred kapije škole tvrdeći da ukoliko se K.O. vrati u školu oni svoju decu na nastavu puštati neće.

Moje dete je žrtva nasilja od strane dečaka K.O. od petog razreda. Prvo nasilje desilo se u učionici kada je on napao devojčicu iz razreda gde je moje dete pokušalo da zaštiti devojčicu nakon čege je on nasrnuo na njega i zapretio mu da će ga sa starijim drugarima sačekati ispred škole i izbosti nožem. Tada smo prvi put prijavili nasilje školi, policiji i inspektoru za maloletničku delikvenciju koji su uzeli izjavu i rekli da se slučaj predaje Višem javnom tužilaštvu, kaže jedna zabrinuta mama dodajući da se ubrzo vršnjačko nasilje od strane istog dečaka nad njenim sinom nastavilo.

Dečaku je dodeljena i stručna pratnja a koja je svoj posao obavljala svega jedan dan uz obrazloženje da taj posao više ne želi da radi, kaže još mama dečaka žrtve nasilja koja je želela da ostane anonimna i dodaje da je u drugoj školi od stručnih osoba tražila savet na koji način da sina prebaci u drugu školu a sve zarad njegove sigurnosti.

Žena mi je predložila da pokušamo da izbalansiramo odnos sa dečakom uz obrazloženje da kada se škola završi on će pronaći negde mog sina i osvetiti mu se. Tada krećemo na razgovore sa njegovom majkom i sa njim ali to sve kratko traje jer već u avgustu on pristupa instragram grupi dece iz škole i šalje im sliku noža uz pretnje da ih sve pobiti, priča još ova vidno uznemirena žena stalno se pitajući da li nam treba novi Ribnikar?

U četvrtak svi roditelji su dobili poruke da će se održati hitan sastanak na temu događaja u školi jer je ovaj učenik udaljen sa nastave da bi potom drugarica iz razreda ispričala kako je pretio i izjavio da se na njegovoj listi za odstrel nalaze njegovi drugari iz klupe kao i nastavnica hemije koja je baš tog dana iz straha nastavu držala iza zaključanih vrata. Mi smo zahtevali da se razredni obaveže da nam pošalje poruku da onoga momenta kada se dečak vrati u školu mi našu decu u školu ne šaljemo a kako će se časovi pravdati nas to ne zanima, rekla je još mama učenika dok su se roditelji okupljeni na protestu sa time složili.

Škola par tvrdi da su pretnje “navodne” jer razgovor sa učenicom koja je dečakove pretnje prenela nije obavljen u školi, kao i da je preduzela sve iz svoje nadležnosti.

Odmah smo pristupili sakupljanju informacija i postupanju po Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru za nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje,te su naša saznanja prijavljena svim nadležnim organima u spoljašnjoj zaštitnoj mreži. Uključili smo: Školsku upravu Sombor, MUP Subotica, CSZR Subotica, Dečji dispanzer Subotica a preduzete su I koordinirane aktivnosti škole i spoljašnje zaštitne mreže gde svako preduzima korake iz svoje nadležnosti. Škola je preduzela i preduzima sve potrebne mere da i dalje bude bezbedno mesto za sve. Takođe u saopštenju koje je potpisala direktorka škole Kristina Antal Dinčić se još dodaje da nemaju prava da iznose podatke bilo kog učenika ili zaposlenog jer bi time kršili ljudska prava i prava na zaštitu podataka ličnosti a potom apeluje da se ne šire neproverene informacije i panika jer se time narušava ugled škole i etiketiraju pojedinci.

Mi bi želeli da znamo šta se dešava u školi i da se dete udalji sa nastave jer niko ništa konkretno ne zna.

Nije se ništa desilo a nadležne službe su reagovale, zbunjeni su roditelji i tvrde da je dečak u petak bio na kapiji školskog dvorišta.

Da li treba da čekamo da on nešto uradi? Da li je to u redu da se stvari zataškavaju i zašto se stvari guraju ispod tepiha? pitaju se roditelji očekujući da im se neko obrati kako bi znali da li je njihovo dete bezbedno u školi.

Dete nisam danas pustio u školu iz prostog razloga što ne osećam da je moje dete bezbedno, kaže jedan tata dodajući da dok je ovakva situacija njegov sin neće ići u školu kao i da im se od četvrtka niko nije obratio.

Ovaj problem prisutan je od prvog razreda, dete je problematično, to svi znaju  ali sve se zataškava i mi smo prinuđeni da sami zaštitimo svoju decu, kaže opet drugi roditelj.

*****

Roditelje ispred škole podržale su i stranke opozicije Srce, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front kao I Pokret za preokret koji se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti :

U Osnovnoj skoli Sečenji Ištvan deca i roditelji preživljavaju pravi pakao jer učenik osmog razreda danima preti deci i nastavnici hemije da će ih pobiti. Slučaj je prijavljen policiji i cela škola je upoznata sa problemom .

Dečak javno objavljuje na društvenim mrežama šta planira kao i da se neće smiriti dok ono što je naumio i ne uradi. Roditelji dece su dobili odgovor da je jedina mera privremeno isključenje iz skole a Pokret za Perokret traži hitnu  reakciju nadležnih organa kao i neopozivu ostavku gradonačelnika koji se u više navrata pokazao kao ličnost koja nije sposobna da obezbedi mir i sigurnost svim građanima Subotice .

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *