Uzrok požara najčešće neispravni dimnjaci

Period od početka do kraja grejne sezone karakteriše povećan broj intervencija na gašenju požara na građevinskim objektima a razlozi za to su pre svega neočišćeni i neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsto gorivo, neispravne grejalice, ostavljanje odeće i zapaljivih predmeta u blizini grejalica ili peći, preopterećenje instalacija odnosno ostavljanje električnih uređaja bez nadzora. Iz tih razloga sektor za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da budu obazrivi prema sebi, porodici i komšijama i da sve eventualne uzroke otklone, rekao je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona a potom zamolio građane da pepeo ne odlažu u plastične kontejnere ili  kante.

Ukoliko dođe do požara građani su dužni da što pre obaveste vatrogasnu-spasilačku jedinicu i da slušaju savete spasioca, rekao je još Ljubisavljević i dodao da je tokom protekle sezone zbog neispravnosti dimnjaka izbilo čak 44 požara a tokom ove sezone 16.

Kako ne bi dolazilo do ovih situacija potebno je da se ispravnost dimnjaka ispita od strane zaposlenih u JKP Dimnjičar kao i da se ukoliko se ustanovi građevinski nedostatak on otkloni. Takođe apelujemo na građane da na tavano, pogotovo pored samog dimnjaka ne drže zapaljiv materijal.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *