DruštvoAktuelno

Taktičko – tehnički zbor Vatrogasno – spasilačkog bataljona oduševio subotičke mališane

U sklopu obeleževanja nedelje Sektora za vanredne situacije, pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Subotice, danas su u centru grada organizovali taktičko – tehnički zbor opreme i vozila, koji je bio namenjen svim sugrađanima u cilju upoznavanja sa radom ove službe i raspoloživim sredstvima za delovanje u vanrednim situacijama.

Promociji su prisustvovali i mališani Predškolske ustanove “Naša radost”. Sara Dakić koja ide u grupu “Pačići” vrtića “Kolibri”, rekla nam je o vatrogascima sledeće: “Oni gase požar sa jednim crevom. Ja mislim da njihov posao nije opasan, zato što su oni jako hrabri ljudi”.

Zoran Bijelić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Subotici, rekao je da je ovaj događaj namenjen građanima, ali i našim najmlađima, deci predškolskih ustanova i školarcima, gde su oni imali priliku da se upoznaju sa opremom i tehnikom sa kojom raspolaže odeljenje Sektora za vanredne situacije u Subotici i sa kojom njeni pripadnici vrše zaštitu i spasavanje građana na teritoriji Severnobačkog okruga od svih potencijalnih opasnosti koje prete, prvenstveno od požara. “Tokom ove nedelje održaće se niz edukativnih akcija pod nazivom “Vatrogasac u školi” u subotičkim školama i vrtićima koje su namenjene deci, na temu ponašanja u situacijama koje mogu da ugroze njihove živote, počevši od poplava, požara, tehničko – tehnoloških udara i drugih opasnosti koje ugrožavaju materijalna dobra i živote ljudi. Inače, ova akcija organizuje se tokom čitave kalendarske godine”, dodao je Bijelić.

Goran Ljubisavljević, načelnik Vatrogasno – spasilačkog bataljona Grada Subotice, kaže da je tokom prošle godine ova služba imala 753, a tokom ove godine do danas ukupno 726 intervencija.

“Vidi se jedan veliki skok što se tiče događaja na našoj teritoriji, a najveći broj intervencija koje smo imali je gašenje požara na otvorenom. Tokom marta, juna, jula i avgusta imali smo skok od čak 100 procenata požara, a najviše su goreli trava, nisko rastinje, dok je nemali broj požara bio i u šumama koje čine vetrozaštitni pojas oko Subotice. S obzirom na to da polako kreće sezona loženja, molimo građane da obrate pažnju na svoja grejna tela, grejalice, termo peći ili centralno grejanje, da pre svega pregledaju dimnjake i po potrebi ih očiste, da tokom loženja ložišno mesto stalno drže pod kontrolom i da obrate pažnju gde odlažu pepeo, jer veoma veliki broj požara imamo i tokom zimskog perioda. Prosečno imamo oko 70 intervencija, koje su vezane za gašenje požara gde je uzrok neko grejno telo, dimovodni kanal ili nešto što je vezano za grejanje”, rekao je Ljubisavljević i dodao da, imajući u vidu broj intervencija, broj vatrogasaca nije bio dovoljan, zbog čega su angažovane područne jedinice i dobrovoljna vatrogasna društva. “Moram tako da kažem da ne postoji nijedna vatrogasna jedinica na svetu koja može da odgovori na sve intervencije i veliki broj vanrednih događaja. Ja mislim da smo adekvatno odgovorili na sve događaje koje smo imali i da smo na veoma brz način ugasili požare koje smo imali”, naglasio je Ljubisavljević.