Pozorišne predstave za decu iz Južne Koreje, Banja Luke i Zrenjanina u Subotici

U utorak, 19. septembra, trećeg dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: “Sedam Gavranova” banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske, “Priča o ljubavi jednog drveta” pozorišta Play Aree iz Južne Koreje  i “Pradevojčica” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Predstava “Sedam Gavranova” banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske izvedena je na Sceni „Jadran” Narodnog pozorišta. Lutkarska predstava reditelja Jakuba Maksimova, zasnovana je na tradicionalnoj srednjoevropskoj bajci, a scenario je inspirisan slovačkom, poljskom i austrijskom verzijom, ali ponajviše češkom i nemačkom (braća Grim). Priča govori o tome koliko moćno oruđe može biti reč.

Duško Mazalica, glumac u predstavi i umetnički direktor pozorišta iz Banjaluke, istakao je značaj samog festivala: Nama je mnogo značajno učešće na ovom međunarodnom festivalu jer smo na njemu učestvovali od samih početaka –  čak i na prvom festivalu pre 30 godina. Od tada redovno dolazimo i trudimo se maksimalno da i na taj način pomognemo razvijanju festivala, a s druge strane da se preispitamo u odnosu na konkurenciju. Iz naših iskustava, festival je sve bolji i bolji i uvek je okupljao odlične predstave”. O predstavi je Mazalica rekao: “Ova bajka nije toliko ni poznata na našim prostorima. Reditelj Jakub Maksimov iz Češke je pristupio vrlo studiozno i detaljno procesu rada s ovim lutkama,  načinu stvaranja atmosfere i predstave, gde mi i izvodimo muziku koja je u kontekstu ideje same predstave, i pravimo sve zvučne efekte”.

 

“Priča o ljubavi jednog drveta” reditelja Čoi Vona, izvedena u Dečjem pozorištu Subotica, govori o drvetu i dečaku. Dečak svakodnevno posećuje drvo. Kada ogladni – ubere jabuku; kada mu je dosadno – igra se s drvetom. Vremenom, dečak postaje tinejdžer. Treba mu novac – drvo mu daje svoje jabuke da ih proda na pijaci. Kada poraste, poželi otići na daleki put – drvo mu daje svoje grane da sagradi čamac. Vreme prolazi i dečak više ne posećuje drvo…

Reditelj Čoi Von je nakon predstave bio veoma zadovoljan atmosferom, publikom, i samim festivalom. “Kao umetnik koji stvara za decu, zaista volim da deci pružim sreću i uživanje u predstavi. Publici žellimo da prenesemo poruku o ljubavi između dece i roditelja, roditelja i deka i baka. Takođe želimo da prikažemo ljubav između ljudi i prirode. Moramo da se volimo, i želimo da prenesemo tu ljubav svakom”.

Predstava “Pradevojčica” autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović, izvedena je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta. Ova predstava je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja, od realnih dodira i susreta s prirodom. U zajednici koja je u predstavi konstruisana priroda je događaj, lik, trenutak, lepota, prijatelj, ubica, roditelj, stanodavac… Priroda nije nešto što „treba čuvati” nego deo nas.

Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, o izboru ove predstave za festival je rekla: “Roman Pradevojčica Desanke Maksimović je nepravedno zapostavljen u savremenoj literaturi za decu. Mi smo se odlučili za ovaj roman zato što nam je izgledao vrlo interesantan i pogodan za inspirativno scensko izvođenje, jer tretira neke teme koje su nas, kao pozorište, u tom trenutku zanimale. To je ravnopravnost polova, ekološka svest, povezanost sa prirodom, kao i neki životni ciklusi koji se u ovom romanu odlično mogu iščitati. Predstava je urađena i sa namerom da se obeleži 30 godina od smrti Desanke Maksimović, naše najveće pesnikinje”.

U Dečjem pozorištu Subotica u otvorena je izložba lutaka iz predstava Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Ivana Kukolj Solarov je na otvaranju istakla: “Naša posvećenost lutkarstvu se vidi po tome što radimo isključivo lutkaske predstave, a u našem pozorištu su radili najveći i najznačajniji lutkarski reditelji. Na ovoj izložbi, koja je samo deo onoga što je tokom decenija lutkarska scena zrenjaninskog pozorišta stvarala, imate priliku da vidite lutke autora Blagoveste Vasileve, Milice Grbić Komazec, Jelene Milić Zlatković i Reke Ferenci”.

“Popodne sa Jelenom Sitar”, razgovor s jednom od ovogodišnjih dobitnica nagrade Mali princ, održan je u Hotelu Patria. Na Otvorenom univerzitetu Subotica, održana je promocija knjige  “Zavičaj dečje pesme: antologija poezije za decu i mlade autora sa novosadskom adresom” autora Popa D. Đurđeva, u izdanju Društva novosadskih književnika.

Na Trgu slobode u Subotici počeo je program “Trgovi i ulice” u okviru koga su organizovani  brojni plesni i drugi izvođački programi.

Kliona Nunan održala je dve radionice – “Voz snova” – prvo pozorišno iskustvo za decu uzrasta od 3 do 6 godina i njihove staratelje i “Vintidž glasovi i zvukovi” – radionicu za bebe od 0 do 3 godine.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, prikazan je francuski igrani film “Nova igračka”.

U sredu 20. septembra, četvrtog dana festivala, publika će moći da pogleda predstave Paprika Janči i Đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “Žena-foka” slovačkog pozorišta “Anima-Act” (Dečje pozorište Subotica, 12h), i “Noćna pesma” pozorišta “Leteća krava” iz Letonije (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h)