DruštvoAktuelno

U utorak se održava Festival “Palićke notice”

Drugi dečiji Festival muzike i pokreta ”Palićke notice”, koji ima za cilj razvoj inkluzivne svesti održaće se u utorak, 21. juna na palićkoj Letnjoj pozornici. Organizator festivala je osnovna i srednja škola “Svetomir Bojanin” uz podršku lokalne samouprave.

Subotica će tog dana ugostiti oko 200 mališana iz Zvečana sa Kosova i Metohije, Niša, Beograda, Novog Sada, Kikinde, Zrenjanina, Sombora, Banja Luke, Baje iz Republike Mađarske, koja će se takmičiti u izvođenju hitova 80-tih, a na festivalu će u ulozi učesnika ili podrške biti i deca subotičkih škola.

“To su svima nama dobro poznati hitovi. Preduslov za učešće je bio da pesme budu vesele, da deca budu srećna i da na taj način napravimo uvod u raspust jer je kraj školske godine, tako da mislim da će na Letnjoj pozornici biti jedna veoma dobra atmosfera. Festival je takmičarskog karaktera, predstaviće se 14 ekipa, a ono što je specifično je da su tačke zajedno pravila deca iz masovnih škola i deca sa posebnim potrebama i to je ono što je nama najznačajnije, da još u ranom razvoju dece oni prestanu da gledaju na različitosti, nego da jednostavno inkluzija kao jezička odrednica prestane, a da inkluziju živimo, jer je to jedini ispravan način društvenog života. Imaćemo i revijalni deo, gde će nam se predstaviti prošlogodišnji pobednik Luka Momirov, kao i mali gudači iz Muzičke škole, a imaćemo i jedno iznenađenje”, istakla je Vesna Rašeta, koordinator projekta.

Program će započeti svečanim defileom učesnika oko 17:30, koji će predvođeni Subotičkim duvačkim orkestrom i mažoretkinjama, napraviti krug od Letnje pozornice, do jezera i oko Velike terase. Početak festivala je zakazan za 18 časova.

Festival “Palićke notice” održava se uz podršku Grada Subotice koji, kako je naglasila  Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti, pored svih drugih mera u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite podržava i ovakve projekte. “Jednim delom budžet oslikava život svih nas i naših sugrađana, a mi svakako želimo kao lokalna samouprava da podržimo ovakve akcije, jer smo svesni činjenice koliko znači ova pomoć deci sa smetnjama u razvoju i koliko ovo za njih predstavlja olakšanje njihovih tegoba. To je pre svega od suštinskog značaja za njih, ali isto tako i za sve nas. Subotica je zaista mesto gde se različitost prepoznaje i prihvata, gde se ona poštuje i uz tu različitost se živi. Ono što je značajno je da su se deca iz osnovnih škola i deca sa smetnjama u razvoju jednostavno na ovom mestu prepoznala i ujedinila i da je ovo mesto gde se prepoznaje koliko su oni važni jedni drugima, kao što je važno da u deci sazrevaju sve one vrednosti poput saosećanja sa borbom drugih, istrajnosti, upornosti. Želimo da ovom podrškom pomognemo deci da se osamostaljuju, socijalizuju i da se druže i rastu sa drugom decom”.