Povezan staž radnicima Solida

Radnicima nekadašnjeg Solida konačno je ovih dana povezan staž za period od 2015. do 2019. godine, rekao je predsednik SSSG Subotica Stevan Huđi dodajući da je sindikat pomogao radnicima i da dobiju zaostale zarade.

Od 2015. nema sindikata u Solidu jer je poslovodstvo smatralo da Sindikat nije potreban a mi nismo mogli da utičemo na odluku. Tada počinju neredovne isplate zarada, a potom se obim posla smanjivao da bi u junu 2019. godine firma otišla u stečaj, kaže još Huđi i ističe da su tek posle ulaska u stečaj radnici počeli da se javljaju iz straha da ne bi dobili otkaz što je potvrdila i Ildika Huđi, poslovođa šivaćih radionica koja je u Solidu radila od 1989. godine.

Bilo je kasno kada smo se mi obratili sindikatu iz razloga što smo seplašili da ćemo izgubiti posao. Mnogi radnici radili su neprijavljeni a plate smo godinama dobijali u koverti. Sindikat je za sve radnike koji su im se javili uradio prijave potraživanja za plate koje nisu dobili, a po Zakonu o stečaju to je moglo biti urađeno za neisplaćene zarade u zadnjih godinu dana odnosno da se za zadnje dve godine  prijave neuplaćeni porezi i doprinosi.

Krenuli smo u sledeću aktivnost prema Fondu solidanosti gde smo od momenta stečaja devet meseci unazad mogli da tražimo isplate plata kao i povezivanje radnog staža za radnike ovog nekadašnjeg giganta, rekao je Huđi ističući da je Sindikat bio uspešan coordinator između nekoliko institucija:  Poreske uprave, PIO fonda Subotica, stečajnog upravnika i PIO Fonda Srbije. Iz Sindikata još navode da svi radnici koji su da bi otišli u penziju sami sebi uplaćivali poreze I doprinose mogu da im se jave  kako bi im sredstva bila refundirana.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *