OJT: U Osnovnim javnim tužilaštvima u Subotici i Senti nije primljena nijedna krivična prijava na krivična dela protiv izbornih prava

Dana 17.decembra 2023. godine, na teritoriji koje pokriva Više javno tužilaštvo u Subotici, održani su izbori za Narodnu skupštinu i za Skupštinu AP Vojvodine, lokalnih izbora nije bilo. Na dan izbora, te zaključno sa 22.decembrom 2023. godine, u Osnovnim javnim tužilaštvima u Subotici i Senti nisu primljene krivične prijave koje se odnose na krivična dela protiv izbornih prava propisana u glavi 15 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici su dana 21.decembra, od strane MUP Republike Srbije, Policijska uprava u Subotici, primljena četiri izveštaja koja se odnose na događaje iz izbornog dana:

1.Policijski službenici PU – Subotica, na izbornom mestu br. 32, obavili su razgovor sa predsednicom biračkog odbora na biračkom mestu Golubović Jovanom. Istom prilikom utvrđeno je da je član izborne komisije na ovom izbornom mestu Merković Vladimir (SSP), nezadovoljan načinom sačinjavanja zapisnika, istrgao jedan primerak istog i uputio se najverovatnije prema gradskoj izbornoj komisiji Grada Subotice. Ometanja izbornog postupka nije bilo. O napred navedenom obavešten je tužilac OJT – Subotica Crnković Saša, koji se izjasnio da se u vezi ovog događaja dostavi izveštaj na OJT – Subotica. U 14,00 časova Merković Vladimir se sa delom zapisnika pojavio u sedištu glavne izborne komisije Grada Subotice, na adresi Trg Lazara Nešića Republika Srbija VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U SUBOTICI Posl. broj:Ktr 861/23 Datum 23.decembar 2023. godine S U B O T I C A MK/SŠ br. 1, pri čemu se obratio predsednici gradske izborne komisije Božić Tatjani, sa pitanjem „šta ćemo sa ovim“? Nakon što mu je ista rekla da taj deo zapisnika vrati na izborno mesto, isti je izašao iz zgrade i otišao u NN pravcu. Izveštaj o navedenom je stigao u tužilaštvo 21.12. u 14,00 časova. Biće stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju pronalaska Merković Vladimira radi utvrđenja da li ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

2.Na prijavu građana,da se u okolini bir. mesta, iz vozila marke KIA plave boje, vrši kupovina glasova, izašla patrola, ništa i nikoga nije zatekla, obavljen razgovor sa predsednikom biračkog odbora. Čeka se izveštaj.

3.Tanja Božić predsednika GIK, je prijavila da jedno lice ne dozvoljava komisiji da ide na teren, kod glasača koji su nepokretni, bolesni i sl. Utvrđeno da je jedan gladač glasao i tražio da odu kod njegove majke, ali rok za prijavu takvih događaja je bio do 11 časova, pa nisu mogli ići, na šta je čovek negodovao ali nije niko sprečen ili onemogućen da glasa. Izveštaj dostavljen u OJT Subotica 21.12.u 14,00 časova. Po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica.

4.građani su prijavili da se u okolini biračkog mesta u Malom Iđošu vrši kupovina glasova. Izašla je patrola PS Mali Iđoš, ništa i nikoga nije zatekla, obišli uže i šire lice mesta, obavljen razgovor sa predsednikom biračkog odbora. Izveštaj dostavljen u OJT Subotica 21.12.u 14,00 časova. Po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica.

 

 

 

Komentari: 1

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

  1. Nisam član nijedne političke partije ili političke stranke niti pokreta, a iza mog imena u zagradi je navedeno „Ssp“ dok iza imena Jovane Golubović nije navedeno ništa iako je članica Sns?! Na dan izbora, 17.12.2023. godine, izneo sam treću stranicu zapisnika o radu biračkog odbora zato što je predsednica biračkog odbora Jovana Golubović potpisala i tražila od ostalih članova i zamenika članova biračkog odbora da potpišu nepopunjen zapisnik sedam sati pre zatvaranja biračkog mesta, a ne zato što sam bio nezadovoljan načinom sačinjavanja zapisnika kako stoji u ovom saopštenju.

    Zašto je tagovan Miroslav Krkelić?