Održana svečana akademija „Braća uvik-uvek zajedno“

U nedelju, 12. novembra na sceni Jadran u 19 sati održana je svečana akademija „Braća uvik-uvek zajedno”.

Ova manifestacija organizuje se u cilju negovanja kulture sećanja na naše slavne pretke i njihova velika herojska dela, za ono što su nam oni svojom žrtvom, svojim velikim i nesebičnim zalaganjem, polažući nešto najvrednije svoje živote, omogućili. Pre 105 godina srpska vojska 13. novembra 1918. godine na subotičkoj željezničkoj stanici od strane Subotičana dočekana je sa oduševljenjem, rekao je Srđan Samardžić, ispred lokalne samouprave a potom istakao da je od izuzetne važnosti da negovanje kulture sećanja prenosima pokolenjima kako bi snaga dela predaka biti potpuna.

Obeležavanje ovog datuma počelo je postavljanjem spomenika Caru Jovanu Nenadu a godinu dana kasnije,1992. je potpisana povelja o trajnom prijateljstvu Bunjevaca i Srba od kada se organizuje i zajednički program u vidu svečane akademije, rekao je Miroslav Vojnić Hajduk ovom prilikom.

Program su upotpunili nastupi soprana prof mr Dušice Vucelje, Milice Rukavine, glumca Miloša Stankovića, kao i nastupi učenika odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole i KUD Mladost.

U ponedeljak (13.11.) na Puškinovom trgu bi položeni venci na spomenik palim junacima u oslobodličakim ratovima od 1912.-1918. godine.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *