Obeležen jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca

Povodom obeležavanja jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „25. novembar Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena”, u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM), u prostorijama Bunjevačke matice održana je svečana akademija. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je, čestitajući praznik, izrazio poštovanje za ulogu bunjevačkog naroda u jesen 1918, podsetivši na to da je Subotica, uz Novi Sad, bila jedan od dva ključna grada za sve ono što se desilo 25. novembra te godine. Prema njegovim rečima, učešće osamdeset i četvoro Bunjevaca i Bunjevki na Velikoj narodnoj skupštini jasno potvrđuje koliko su oni uticali na donošenje odluka koje su preusmerile tok istorije.

Zato tu ulogu niko i nikada neće moći ni da izbriše ni da zaboravi. Vi ste među onima koji Vojvodinu čine skladnom u njenim različitostima, i vi ste narod koji čuva i poštuje sebe i uvažava sve druge sa kojima ovde živi vekovima. Zato ćete uvek imati našu maksimalnu podršku jer bez vas nacionalni, konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad, koji u Vojvodini nije politička proklamacija, već način života, ne bi bio kompletan, rekao je Mirović.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je da je 25. novembar toliko značajan za Bunjevce da su ga proglasili svojim praznikom a potom izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi na podršci prilikom realizacije programa i projekata. Prisutnima se obratio i dr Nino Delić, naučni saradnik iz Istorijskog instituta u Beogradu, koji je godorio o popisima stanovništva kroz istoriju.

Čestitajući praznik Bunjevcima u ime lokalne samoouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, Srđan Samardžić se ukratko osvrnuo na burna dešavanja u jesen 1918. godine kada je na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata Bačke i Baranje, u Novom Sadu doneta odluka o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji.

Uz isticanje da su viđeniji Srbi i Bunjevci u Subotici iskreno verovali u srpsku konačnu pobedu i ujedinjenje ovih krajeva sa Kraljevinom Srbijom, podsetio je da je upravo na današnji dan, pre 105. godina,  u hotelu „Hungarija“, održan veliki narodni skup Srba i Bunjevaca na kome je Subotica imala pravo da izabere 75 delegata za Skupštinu u Novom Sadu.

Među poslanicima Velike narodne skupštine –  na kojoj je ostvarena srpska nacionalna nada, a pravo nacionalnog identiteta nikom nije bilo uskraćeno – bilo je Srba, Bunjevaca, Slovaka, Rusina, Šokaca, Hrvata, Nemaca i Mađara. I sedam žena, od kojih čak pet iz Subotice. U ovom istorijskom događaju ukupno je učestvovalo osamdeset i četvoro bunjevačkih poslanika i poslanica. Predvodio ih je sveštenik Blaško Rajić koji je održao emotivan govor i podržao ideju Jaše Tomića da se Banat, Bačka i Baranja direktno ujedine sa Kraljevinom Srbijom, rekao je Samardžić i naglasio kako Bunjevci već 400 godina žive na ovim prostorima i da su prolazeći i kroz teška iskušenja, suočavajući se sa brojnim problemima, uspeli da svoj nacionalni idenditet očuvaju i u ne baš  jednostavnim društvenim i istorijskim okolnostima.

A, identiteta, kao što znate, nema bez nacionalne tradicije, kulture, folklora i pre svega jezika. Koristim ovu priliku da naglasim da smo tokom pretekle, nešto više od tri godine zaista mnogo uradili na očuvanju i negovanju bunjevačke tradicije, kulture i običaja. Donošenje odluke o uvođenju bunjevačkog jezika i pisma u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji našeg grada – pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika – u maju 2021. godine, biće, verujem, upisano zlatnim slovima u istoriji Bunjevaca. Tim velikim, demokratskim iskorakom u slobodi govora i izjašnjavanja stavili smo i pečat na jedinstvenost i specifičnost naše multietničke Subotice, rekao je Samardžić.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, predstavnici Grada Subotice i drugi.

Svečana akademija je počela himnom Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“.

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *