Obeležen Dan bolnice, rekonstrukcija u najskorije vreme

U Opštoj bolnici upriličena je svečanost povodom obeležavanja 182 godine od osnivanja ove zdravstvene ustanove.

Od prvih dana nastanka i dve bolesničke sobe, ova bolnica danas predstavlja stub zdravstva najsevernijeg grada Srbije i pruža zdravstvene usluge za više od pola miliona stanovnika Vojvodine, sa 670 bolničkih postelja i preko hiljadu zaposlenih.

“U proteklih godinu dana subotička bolnica ostvarila je skor 90.000 PO dana, hospitalizovano je 19.200 lica, skoro 8.000 operacija, napravljeno je preko 157.000 specijalističkih pregleda u poliklinici, zbrinuto je 22.679 urgentnih pacijenata na Urgentnom odeljenju, urađeno je 13.110 CT pregleda i 4.226 pregleda magnetnom rezonancom. Urađeno je 1.294 dece, napravljeno je 1.753.947 laboratorijskih usluga. Ukupan broj ambulantnih usluga je 2.238.940. Prošle godine, u novembru, otvoren je i Centar za vantelesnu oplodnju, gde je izvedeno 40 procedura, odnosno transfera, 16 potvrđenih trudnoća i imamo jedno dete koje se do sada iz ovog programa rodilo” – kazao je Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice Subotica.

Takođe, posle deset godina od kako je instaliran stari aparat za magnetnu rezonancu, rukovodstvo OB Subotica najavljuje i da će uskoro dobija nov aparat, a opredeljeno je i 30 miliona za opremanje embriološke laboratorije. Da Opšta bolnica Subotica poseduje najkvalitetniju savremenu medicinsku opremu, kao i da primenjuje sve inovativne metode lečenja i svrstava se u rang najreprezentativnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“Subotička bolnica ima nešto što ima jako mali broj zdravstvenih ustanova u Srbiji ima, a to je skoro 60 do 70 odsto mladog kadra lekara, 55 lekara je na specijalizaciji i imamo 25 lekara koje smo primili, a koji čekaju specijalizaciju. Pokrajinska vlada je u prethodnih nekoliko godina za funkcionisanje ove bolnice izdvojila skoro milijardu dinara, a vrhunac ulaganja, zajedno sa Vladom Republike Srbije, predstavljaće projekat opšte rekonstrukcije postojećih objekata, za koji je završena projektno-tehnička dokumentacija, opredeljena su novčana sredstva, i čija se realizacija očekuje u najskorije vreme. Prvo će se rekonstruisati 35.000 kvadrata postojećih objekata” – najavio je Gojković.

Događaju su prisustvovali rukovodstvo i zaposleni Opšte bolnice u Subotici, brojne zvanice, kao i gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov. Grad je izdvojio 50 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije, neophodne za rekonstrukciju bolnice, te se čeka transfer sredstava od Ministarstva finansija.

“Nikada grad Subotica i njeni građani ne smeju da zaborave herojske činove ovog kolektiva u vreme pandemije korona virusa. U mnogim prilikama, rizikujući sopstvene živote, zaposleni su spašavali živote pacijenata ove bolnice. Stoga smo svi svesni da u što hitnijem roku bolnica mora biti rekonsruisana, kako bi njeni uslovi za rad pratili rad ove renomirane ustanove i njenog eminentnog stručnog kadra. Nadam se da ćemo svi učiniti sve da se sa rekonstrukcijom krene naredne godine, a potom i da se radi na tome da se podignu svi standardi, kako bi ona postala jedan moderan, regionalni klinički centar” – kazao je gradonačelnik Bakić.

„Danas sam kod kuće. Kod kuće sam jer sam rođen u ovoj zgradi i svako ko tu dolazi, a tu je rođen, može da kaže to isto. Ova zgrada je jedna od najbitnijih zgrada u životu svih nas Subotičana. Želim da u budućnosti imate što manje posla, a da taj posao izvršavate na profesionalnom nivou kao što ste to i do sada činili. Mi pokušavamo da vam se odužimo za sve što činite, za svakoga od nas, na taj način da se angažujemo oko značajnih novčanih ulaganja, odnosno sredstava svi građana Srbije, bez obzira da li ona dolaze sa lokalnog, pokrajinskog ili republičkog nivoa. Takođe, podstio bih da je ove godine dobitnik jednog od najvećih priznanja Grada, nagrada „Pro urbe“ pripala doktoru Nandoru Šejmešiju, nekadašnjem direktoru ove zdravstvene ustanove i čoveku koji je lečio značajan broj ljudi u svojoj četiri decenije dugoj karijeri, upravo u ovoj bolnici. To ćemo nastojati da činimo i ubuduće“ – naglasio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.