Mama Mirjana Vojnić Hajduk i mala Nikolina izašle iz porodilišta

Naša sugrađanka Mirjana Vojnić Hajduk danas je izašla iz porodilišta subotičke Bolnice sa svojom ćerkom Nikolinom, koja je zvanično prva beba začeta procesom vantelesne oplodnje u Centru za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju pomenute zdravstvene ustanove.

Nju je na otpustu dočekao suprug Marin, nakon čega su otišli svojoj kući da uživaju u prinovi. Podsetimo, mala Nikolina je rođena carskim rezom u petak, 14. jula, a zahvat je izvršio dr Aleksandar Radulović, koji je i načelnik pomenutog centra.

Moje iskustvo tokom samog procesa je bilo prelepo, čitav tim lekara i medicinskih sestara me je jako lepo prihvatio, ophodili su se prema meni sa brigom i osmehom, tako da zaista sve najlepše mogu da kažem i za doktora i za sestrice. Kada se Centar za vantelesnu oplodnju otvorio u okviru Bolnice prvo sam bila neodlučna da li da pokušam, ali sam na kraju sama sebi rekla da nemam šta da izgubim jer mi je blizu, pošto sam iz Subotice, nemam problema sa putovanjem u udaljenije klinike, da li ću na poslu dobiti slobodan dan, dakle sve sam mogla tako da organizujem da mi bude lakše. Svaki dogovor sa doktorom sam mogla da imam, svi su mi izašli u susret i u ovom centru sam uspela da zatrudnim iz prvog postupka i to na početku njegovog rada. Bilo je nas osam žena, tako da smo uspeli i moja Nikolina se rodila, ističe Mirjana Vojnić Hajduk.

U okviru Centra za vantelesnu oplodnju od nedavno funkcioniše i Komisija RFZO, čime se velikom broju parova iz Vojvodine, ali i Srbije omogućava da osim u Novom Sadu i u subotičkoj Bolnici prođu kroz proceduru uvođenja u proces vantelesne oplodnje. Ukoliko žele isti u subotičkom centru mogu da završe do kraja, a isto tako mogu da se odluče za neku drugu kliniku koja proces VTO radi o trošku države. Proces vantelesne oplodnje traje godinu dana, Srbija je prva država u Evropi koja omogućava neograničen broj postupaka do 45 godine, a postoji mogućnost i doniranja jajnih ćelija i spermatozoida.