Građani pokazali veliko interesovanje za ultrazvučne preglede trbušne aorte

U okviru Kampanje skrininga na aneurizmu trbušne aorte, u saradnji sa Klinikom za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra, Udruženja kardivaskularnih hirurga i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u subotičkoj Bolnici organizovani su besplatni preventivni ultrazvučni pregledi, koje je u mobilnom autobusu vršilo edukovano medicinsko osoblje.

Veliko interesovanje naših sugrađana izazvalo je gužvu u dvorištu ove zdravstvene ustanove od ranih jutarnjih sati, a među brojnim građanima koji su došli na pregled bila je i naša sugrađanka Ibolja Đergeš. “Odlučila sam da dođem na pregled jer sam ranije imala izliv krvi na mozak, a inače imam problema sa venama. Jeste da smo dosta dugo čekali, ali nalaz je u redu”.

Aneurizmom se smatra svako trajno proširenje krvnog suda, koje je za 50 odsto veće od normalnog dijametra, a koje iznosi nešto ispod 2 centimetra, a sve što je više od te veličine, može da se smatra aneurizmatskim proširenjem, objašnjava dr Snežana Tulenčić Egić, opšti i vaskularni hirurg u Opštoj bolnici Subotica i dodaje da je ovaj pregled veoma važan zbog toga što se aneurizme mogu razviti na bilo kojem delu aorte, glavnom krvnom sudu koji krvlju snabdeva ceo organizam.

“Aneurizma se najčešće javlja na trbušnom segmentu, taj predeo je dostupan ultrazvučnom pregledu, tako da bilo da se radi o nekoj drugoj patologiji, naši radiolozi vrše rutinski pregled aorte i zaista se dešava da mi pacijente dobijemo od urologa, ili gastroenterologa sa uputnom dijagnozom aneurizme. Aneurizma abdominalne aorte je potencijalno opasno oboljenje, zato što, kako aneurizma raste, dolazi do njene komplikacije, dakle može da rupturira, trombozira, dramatične su rupture tog infrarenalnog segmenta koje su životno ugrožavajuće i dobar deo pacijenata na žalost ne stigne do bolnice, a smrtnost nakon operacije rupturirane aneurizme je daleko veća i ide i do 50 odsto, u odnosu na elektivne, odnosno planirane operacije aneurizme koje su uočene u ranijem periodu, gde je smrtnost do 3 odsto”.

Populacija koja je ugrožena su stariji od 65 godina, ali u poslednje vreme primetno je da se aneurizme javljaju i kod mlađih osoba, tako da je potrebno da pacijenti nakon 50 godine života naprave jedan inicijalni ultrazvuk, a u slučaju da se na njemu nađe proširenje trbušne aorte, treba da se jave u vaskularnu ambulantu kako bi se planirale dalje kontrole. “Aneurizmatsko proširenje koje je 30 milimetara, dovoljno je da se kontroliše jednom u godinu dana, a ukoliko se jave aneurizme koje su blizu pet centimetara, mi ih kontrolišemo nekoliko puta godišnje, dok se preko te veličine operišu. Vrlo često imamo pacijente sa rupturiranim aneurizmama koje su veličine i osam centimetara, gde se uvidom u medicinsku dokumentaciju vidi da se oni nikada ranije nisu javljali i da to nije uočeno, dakle aneurizma ne raste od danas do sutra, već godinama”, ističe dr Tulenčić Egić.

Faktori rizika za oboljevanje od aneurizme su prvenstveno pušenje, nelečena hipertenzija, gojaznost i dijabetes. Kako objašnjava naša sagovornica, vojvođanska populacija je izložena velikom procentu dijabetičara, a ono što je poražavajuće je kada pacijent dođe u vaskularnu ambulantu i kada ga lekari pitaju zbog čega je došao, vrlo često ne zna, a sa druge strane većina pacijenata su nelečeni hipertoničari koji godinama imaju hipertenziju, ali ne uzimaju nikakve lekove.

“Aneurizme se vrlo često dešavaju u određenim porodicama, dakle ako je neko u familiji imao aneurizmu, njegovi krvni srodnici treba da se prekontrolišu, zato što je naslednog karaktera. Operacija je jedna od zahtevnijih u opštoj hirurgiji i traži opštu anesteziju, pregled anesteziologa, tako da pacijenti moraju da imaju pregled funkcije pluća, eho srca, pregled karotide i moraju da se obave svi pregledi, a često pacijente moramo da vratimo kući kako bi se pripremili za operaciju, jer svedoci smo da vrlo često ne uzimaju propisanu terapiju”.

Zbog velikog interesovanja građana, besplatni pregledi će najverovatnije biti organizovani i u nekom narednom periodu.