Izložba „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić” ispred Gradske kuće

U okviru zvaničnog obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije 2024. godine, u sredu, 14. februara, ispred Gradske kuće postavljena je izložba Muzeja grada Beograda „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić”.

Čestitam Dan državnosti Republike Srbije dan kojim se obeležava sećanje na dva važna događaja, dva važna datuma za Srbiju i to početak I srpskog ustanka 1804. godine kao i datum kada je zakletvom potvrđen Ustav 1835. godine.  Duboko utkani u tradiciju srpskog naroda ovi događaji predstavljaju početak razvoja moderne srpske države koja je početkom 19 veka utemeljena na slobodarskom duhu, vladavini prava i pravnoj državi, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prilikom otvaranja izložbe koja sadrži fotografije vladarskih zadužbina i najreprezentativnijih manastira iz perioda dinastije Nemanjić .

Zadužbine imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju i svedočanstvo su snage srpske države kao i vrednosti kulture koje je srpski narod sačuvao.

Panoi ilustrovani fotografskim materijalom posetiocima izložbe približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća spomenika kulture, kao njihov istorijat. Koncept izložbe osmišljen je tako da publici pobliže predstavi Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič.

Jedan deo istorije našeg naroda prikazan kroz fotografije koje nam govore koliko smo bogat narod i koliko treba da volimo i poštujemo našu istoriju i našu Srbiju, rekao je ovom prilikom potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić dodajuči da izložba o zadužbinama dinastije Nemanjić ne govori samo o zadivljujućoj arhitekturi srpskih kraljeva nego o kontinuitetu jedne dinastije.

U vreme Nemanjića srpska država doživela je procvat na geopolitičkom i kulturnom planu i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen. Podizanje zadužbina kod srpskog naroda prisutno je od samog početka odnosno od prvih zapisanih podataka, od najstarije Nemanjićke crkve Petra i Pavla u Starom Rasu preko manastira Krka i Gomilje pa sve do fruškogorskih zadužbina koji nastaju posle nestanka dinastije, rekao je još Ćurčić ističući da su manastiri bedemi srpske kulture odnosno da je ovo jedna od najvažnijih tema u istoriji i istoriji umetnosti Srbije.

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *