Povećan broj lekarskih intervencija na terenu tokom praznika

Rad Službe Hitne pomoći tokom prvomajskih praznika obeležio je povećan obim posla. U ambulantu se dnevno javljalo u proseku 30 pacijenata, a lekarske ekipe su imale oko 150 intervencija na terenu.

Tokom produženog prazničnog vikenda dežurale su dve ekipe u gradu, po jedna ekipa na punktovima Bajmok i Čantavir, tokom svih dana praznika na Paliću je dežuralo vozilo Službe Hitne pomoći. “Ono što je obeležilo ovaj praznični vikend jeste malo veći broj saobraćajnih nesreća u kojima je nažalost jedna osoba starije životne dobi izgubila život, dok je jedna mlađa osoba sa teškim telesnim povredama prevezena u Opštu Bolnicu. Tokom jučerašnjeg dana su isto zabeležene dve saobraćajne nesreće u kojima su dva lica zadobila lakše telesne povrede”, kaže dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći.

Kada je reč o drugim životno ugrožavajućim stanjima, javljali su se pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, odnosno sa posledičnim moždanim krvarenjem, a lekari ove službe imali su i jednu reanimaciju. Što se tiče hroničnih pacijenata, oni su se takođe javljali, najčešće zbog kardiovaskularnih tegoba, visokog krvnog pritiska, vrtoglavice i mučnine. “Ambulantnih pregleda je takođe bilo dosta, svakodnevno oko 30. Najčešće su se pacijenti javljali opet zbog povišenog pritiska, bolova različite etiologije, ali i zbog uboda krpelja kojima je počela sezona sa dolaskom lepšeg vremena. Savetujemo građanima da se, ukoliko dođu u kontakt sa krpeljom, obrate lekaru. Javljali su se pacijenti koji boluju od astme koji su imali osećaj gušenja i povećanu potrebu za korišćenjem terapije. Što se tiče mlađeg radno sposobnog stanovništva, nije zabeležen povećan broj poziva, oni su iskoristili lepo vreme kako bi ga proveli u prirodi, tako da se nadamo da će tako i da ostane”.

Najviše tegoba zbog vremenskih oscilacija i prelaska iz hladnog u topliji period osetili su hronični bolesnici. Odraz ovakvih klimatskih promena jesu najčešće oscilacije krvnog pritiska, pa im se savetuje da moraju da vode računa o uzimanju terapije pre izlaska napolje, a ukoliko primete promene, neophodno je da se jave svom izabranom lekaru za eventualnu promenu ili korekciju terapije. “U slučaju pojave bola u grudima ili nekog akutnog stanja, ono što moramo da naglasimo, a najvažnije je da se prvo jave Hitnoj pomoći, kako bi mi blagovremeno reagovali, dok se za sve ostale tegobe koje pacijenti imaju i ukoliko je to nešto što može da pričeka, jave u ambulante Službe opšte medicine”, zaključila je dr Budimski Soldat.