Budžet grada, rad javnih preduzeća i besplatni vrtić – najvažnije teme sutrašnje Skupštine

Odbornici Skupštine grada na sutrašnjoj, 38. redovnoj sednici diskutovaće o ostvarenju gradskog budžeta u prvoj polovini tekuće godine, a na dnevnom redu će se naći besplatan boravak mališana u vrtićima „Naše radosti“, stepen realizacije programa poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i odluka o raspodeli dobiti koja je ostvarena protekle godine.

Predsednika Skupštine grada, Balint Pastor kazao je da je ostvarenje gradskog budžeta za prvu polovinu godine iznosi 49,23 odsto.

“Može se reći da je ostvarenje zaista idealno. To znači da ako se nastavi ovaj, ostvarenje gradskog budžeta do kraja godine može biti blizu 99 odsto, a bolje od toga ne može. U prvih šest meseci ove godine realizacija budžeta grada je za 21 odsto veća u odnosu na isti period protekle godine. Nastavljaju se trendovi rasta prihoda od poreza i od poreza na zarade i ja se i ovoga puta zahvaljujem građanima i privredi što uredno plaćaju porez u vremenu svetske ekonomske krize i rata, jer time omogućavaju da sistem neometano funkcioniše. Važno je istaći da je u značajnoj meri porastao nameski kapitalni transfer od APV u prvoj polovini ove godine.” – istakao je Pastor.

Kada je u pitanju poslovanje javnih i javno komunalnih preduzeća u prošloj godini i raspodela njihove dobiti, predsednik Skupštine konstatuje da je od 14 preduzeća u 2022. godini njih 13 poslovalo sa dobiti.

“Ukupan prihod grada od dobiti javnih preduzeća za prošlu godinu je 47,4 miliona dinara. Cilj i namena javnih preduzeća nije da ostvaruju dobit, njihov zadatak je da pružaju usluge građanima, ali bez obzira na to ovo stanje je za pohvalu. Ta dobit i prihodi od privrede, građana i javnih preduzeća omogućavaju da se, na primer, donese odluka prema kojoj će od 1. septembra boravak dece u vrtićima biti besplatan. U objektima PU „Naša radost“  i vrtiću „Vackor“ će boravak biti besplatan, dok će za boravak dece u privatnim vrtićima grad nadoknaditi mesečne troškove po detetu u visini do 10 hiljada dinara.” – rekao je on.