Ambasador Kristofer Hil u zvaničnoj poseti SVM-u

U zvaničnu posetu kod dr Balinta Pastora, predsednika SVM-a danas je došao Kristofer Hil, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, tokom koje su u jednočasovnom razgovoru pokrili veliki broj tema.

Razgovarali smo o položaju i ulozi mađarske zajednice ne samo u gradu nego i  u Republici Srbiji, rekao je Hil dodajući da bi posebno trebalo obratiti pažnju na način na koji je mađarska zajednica našla rešenja za mnoge stvari u odnosu na druge narode odnosno kako je rešila svoj položaj jer bi to trebao biti obrazac koji bi valjalo slediti i u drugim delovima Srbije.

Način na koji ovaj grad čuva svoje arhitektonsko nasleđe i koliko pažnje poklanja da ga sačuva doprinosi da ne samo mađarska zajednica nego da se svi ljudi osećaju ponosno i kao kod kuće, rekao je ambasador Hil i istakao da i u SAD-u funkcioniše mađarska zajednica a potom pohvalio mađarsku hranu.

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da su sa ambasadorom razgovarali o stremljenjima Saveza vojvođanskih Mađara, o tome šta čine za očuvanje identiteta zajednice u Vojvodini kao i o tome kako zamišljaju svoju ulogu na političkoj sceni Srbije.

Sve probleme i dalje želimo da rešavamo unutar institucija, odnosno da u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom čuvamo našu samostalnost, gradeći odnose partnerstva i to želimo da nastavimo. To je partnerstvo dugo 10 godina, počev od istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda koje je donelo mnogo toga dobrog kako za pripadnike naše zajednice tako i za pripadnike srpske zajednice u Mađarskoj odnosno za sve građane Republike Srbije i Mađarske, rekao je Pastor dodajući da je nakon postizanja istorijskog pomirenja došlo i do zajedničkih privrednih i infratsrukturnih projekata.

Ambasadora SAD-a Kristofera Hila, kako saznajemo, primio je i gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima. O razgovoru koji je vođen javnost putem medija nije obaveštena.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *