Projekat “Zdrava majka – zdrava porodica” za sve naše sugrađanke

Subotičko udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke “Jedna uz drugu”, sprovodi projekat “Zdrava majka – zdrava porodica” sa ciljem unaređenja javnog zdravlja na teritoriji Grada Subotice, poboljšanjem informisanosti žena iz ruralnih područja o prevenciji raka dojke i osnaživanja i umrežavanja obolelih žena. U sklopu projekta održaće se nekoliko edukativnih radionica, na kojima će naše sugrađanke biti u prilici da saznaju više o dijagnostici i lečenju raka dojke, procesu lečenja, prevenciji, zdravim stilovima života i rehabilitaciji.

Ljubica Mesaroš, menadžerka projekta, naglasila je da je projekat nastao uočavanjem problema da su se u dosadašnje projekte i aktivnosti pomenutog udruženja uključivale uglavnom žene iz gradske sredine, a mali ili gotovo zanemarljiv broj naših sugrađanki iz okoline Subotice.

“To smo videli kao problem i želeli smo da se naše aktivnosti i naša inicijativa proširi i na sve stanovnike sa teritorije grada, tako da smo predvideli aktivnosti edukativnih radionica. Dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine će na radionicama govoriti o načinima i mogućnostima prevencije hroničnih nezaraznih i malignih bolesti, kao i o zdravim stilovima života i menjanju životnih navika u korist dobrog zdravlja, dok će Nada Macura, viši dijetetičar – nutricionista upoznati učesnice sa osnovnim principima pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i davati savete o eventualnim promenama u ishrani na osnovu izmerenog indeksa telesne mase i kompozicije tela. Tijana Rajčić, diplomirana organizatorka zdravstvene nege, vršiće edukaciju učesnica o osnovnim poznatim činjenicama vezanim za karcinom dojke – njegovim simptomima, faktorima rizika, uticajem genetike, načinima lečenja, kao i o važnosti redovnog i pravilnog samopregleda”, dodala je Mesaroš.

Tokom radionica vršiće se i demonstracija pripreme zdravih obroka i sirovih kolača, kao i vežbi protiv osteoporoze i limfedema, a u njihovom sprovođenju učestvovaće i članice udruženja “Jedna uz drugu”.

“Važno je znati da, ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv, a sa druge strane ako je bolest već prisutna, neophodno je da pružimo podršku ženama, mi sami koji smo već oboleli, da lakše prebrodimo situaciju koja nas je snašla i da njihov povratak u zajednicu i normalan život prođe što bezbolnije, jer ovo je bolest koja utiče na čitavu porodicu, na partnerske odnose, roditeljstvo, radnu sposobnost i pripadnost zajednici, a svi projekti koji su iza nas su samo dokaz da možemo javnosti da predstavimo one ciljeve koje možemo da sprovedemo uz podršku svih ovih projekata”, rekla je Gabrijela Agošton, predsednica udruženja “Jedna uz drugu”.

Prva radionica održaće se u četvrtak, 24. novembra u Hajdukovu, sledeća je 02. decembra u Čantaviru, a u planu je da se preostale dve radionice održe krajem februara ili početkom marta u Bajmoku i na Kelebiji, a projekat će se završiti edukativno – rekreativnom šetnjom. Inicijativa projekta “Zdrava majka – zdrava porodica”, koji sprovodi udruženje “Jedna uz drugu” u partnerstvu sa udruženjem “Kolibri za porodice”, deo je Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).