Članice udruženja “Jedna uz drugu” obradovale pacijentkinje na onkologiji

„Sa M/Rakom niko ne treba da bude sam!”, smatraju članice Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“ iz Subotice. Kako je mart mesec posvećen borbi protiv raka dojke, udruženje je za početak svojih aktivnosti simbolično izabralo upravo 8. mart, dan kada našim majkama, sestrama, bakama, ćerkama poklanjamo zrnce pažnje više nego drugih dana.

Da bi im ulepšale Dan žena, članice Udruženja su danas posetile Onkološku ambulantu i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica i pacijentkinjama predale simbolične poklončiće (kapa, krema za telo, sveska sa motivacionom porukom…) „Znamo kako se osećaju žene koje primaju hemioterapiju – često ih prati mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima, slabost…zato želimo da ih podržimo, da znaju da nisu same u njihovoj borbi, da izdrže i nastave dalje, hrabrije i jače nego što su ikada bile“, poručuju članice Udruženja i naglašavaju da je veoma važno da žene znaju da nisu same!

U poseti ženama  na lečenju je bila i Vesna Tulenčić, koja je pre 14 godina operisala karcinom dojke. Za sobom je ostavila 6 ciklusa hemioterapija, hormonsku terapiju i 30 zračenja. „Svojim primerom želim da pokažem pacijentkinjama da je normalan život posle lečenja moguć, da  se život posle bolesti može nastaviti – iako drugačiji,  na neki način,  je i lepši nego pre“, smatra Vesna. „Tokom svog lečenja, ja sam ispred sebe imala majku i prijateljicu, kao pozitivne primere i sećam se koliko mi je to značilo na putu oporavka“, izjavila je Vesna i naglasila kako obolele žene treba da znaju da mislimo na njih, da osećamo kroz šta prolaze i da  ih podržavamo na putu ozdravljenja. Simbolične poklone su same pripremile članice Udruženja na svojim kreativnim radionicama – PINK SVESKE u koje su napisale svoje lične, motivacione poruke. „Sve moje borbe u životu su i moje prilike“, jedna je od poruka.

Prema rečima dr Dragice Štrbac Čizmarević, načelnice Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici Subotica, pacijentikinjama koje se leče je potrebna psihološka i edukativna podrška, kao i informacije o njihovoj terapiji, vrstama terpije koje primaju, mogućim nuspojavama, kako da se nose sa situacijom. “I porodica, ali i društvo treba da zauzme afirmitivni stav prema onkološkim pacijentima. Zato je veoma važna saradnja zdravstvenih ustanova sa udruženjima pacijenata, koja dobijaja sve veći značaj“, smatra dr Štrbac.