Početkom godine došlo je do pada broja obolelih od Covid-19

Iako se tokom decembra iz nedelje u nedelju povećavao broj pozitivnih na virus Covid-19 i pred katolički Božić zabeleženo je 256 pozitivnih od 850 pregledanih pacijenata, u prvoj nedelji januara zabeleženo je 144 slučajeva ove infekcije, dok je broj pregleda bio na istom nivou.

“Klinička slika obolelih je na svu sreću još uvek lakša, pacijenti se često u velikom broju slučajeva brzo oporave, nemamo više teških slučajeva sa upalama pluća, a pacijenti koji se šalju na dodatnu dijagnostiku u Bolnicu jesu oni koji imaju određena hronična oboljenja, gde je osim antivirusne terapije potrebno da se uključe monoklonska antitela koja se daju u infuziji. Pacijentima sa hroničnim bolestima, a pozitivni su, u terapiju se uključuje i antivirotik”, kaže dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek najavio je juče da se u Srbiji očekuje pojava novog soja Korona virusa. Dr Vrana kaže da prema njenim saznanjima iz medija ne bi trebalo da dođe do pojave težih oblika ovog oboljenja, osim što se može očekivati veća virulentnost virusa. “Moguće je da ćemo imati povećanje broja obolelih, ali se nigde ne priča da će se pojaviti teži oblici”, dodala je ona.

U Kovid ambulantu u Harambašićevoj ulici dolaze svi koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe, a pored Korona virusa, najviše prednjače virusne i bakterijske infekcije. “Najčešći simptomi su povišena temperatura, bol u grlu, salivacija iz nosa i kašalj. Svaka viroza se leči mirovanjem i nekom vrstom izolacije od par dana, a ukoliko ne dođe do poboljšanja neophodno je javiti se lekaru koji će uraditi dijagnostiku”, kaže naša sagovornica.