ZdravstvoAktuelno

Epidemiološka situacija u SBO nepovoljna, brojevi obolelih nisu niski, ali su stabilni

Trenutna epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu, kada je reč o oboljenju Covid-19 je nepovoljna, ali ono što ohrabruje je dnevni broj novoobolelih od nekih 100 pacijenata koji se održava pune tri nedelje, ocenio je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Kako je istakao, brojevi nisu niski ali su stabilni, a oboljevaju sve uzrasne kategorije. “Treba reći da su sve češće reinfekcije, naime ko je već imao oboljenje Covid-19 ponovo je oboleo, a imamo osobe koje su već treći put obolele. Virus koji je trenutno odgovoran za nepovoljnu epidemiološku situaciju je Omikron i to njegove varijante BA-4 i BA-5 koje su apsolutno dominantni ne samo na prostoru naše republike nego i čitave Evrope”, naglasio je epidemiolog.

Svi koji žele mogu da se vakcinišu u ambulanti VII na Trgu Žrtava fašizma svakog radnog dana od 08 do 12:30, a na raspolaganju su vakcine proizvođača Sinofarm i Fajzer. “Interesovanje je oko 200 osoba za vakcinu Sinofarm na nedeljnom nivou, a što se tiče Fajzera broj je nešto veći i kreće se od 200 do 250 osoba koje su uglavnom javljaju za treću ili četvrtu dozu”, zaključio je dr Bohucki.