Lepa vest! U Subotici rođena prva beba iz postupka vantelesne oplodnje

U subotičkoj Bolnici jutros je carskim rezom na svet došla prva beba koja je nastala postupkom vantelesne oplodnje u Centru za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju pomenute zdravstvene ustanove. Devojčica po imenu Nikolina na rođenju je bila teška 3.240 grama, dugačka 47 cm i dobila je visoke ocene, Apgar 9.

dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju koji je i uradio carski rez, istakao je da su mama i beba dobro, a da je porođaj izvršen između 38 i 39 nedelje trudnoće.  Očekujem da imamo mnogo još ovakvih porođaja. Do sada je u našem centru urađeno 27 transfera od kojih imamo 12 trudnoća, što je visok procenat i kreće se oko 43 posto, od toga će se sigurno porađati 6, a tri su blizanačke i kada se to sve sabere to je veliki broj beba, a takođe imamo i jako veliko interesovanje za naš Centar za vantelesnu oplodnju, zato što smo dobili republičku Komisiju, gde nam sada dolaze parovi praktično iz čitave Vojvodine, ali i preko drugih komisija su čuli za naš uspešan rad i prijavljuju se ovde kod nas. Ja bih se zahvalio upravi Bolnice, na čelu sa dr Sašom Dželebdžićem koji je zajedno sa mnom pokrenuo veliku istorijsku priču, kao i Gradskoj upravi i Republici Srbiji koji su prepoznali problem niskog nataliteta i pronatalitetne politike, da su nam izašli u susret i da će i u budućnosti ovu priču za vantelesnu oplodnju i za povećanje nataliteta na neki način stimulisati kroz rađanje i socijalnu politiku.

dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice Subotica, istakao je da je ovo radostan dan za opštu Bolnicu i tom prilikom čestitao roditeljima na prinovi. Ovo je prvo dete koje se rodilo iz programa Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju naše zdravstvene ustanove i hteo bih da čestitam i celokupnom timu, na čelu sa dr Aleksandrom Radulovićem. Devet meseci je prošlo kako smo primili prve pacijente i sada ubiramo plodove tog rada. Za naredni period najavljujem nova ulaganja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, jer ćemo podneti zahteve za dodatnom novom opremom, da još više pomognemo i osavremenimo centar, tako da nam predstoje neki lepi dani”.

Pacijenti koji žele da se uključe u državni proces vantelesne oplodnje, javljaju se svom ordinirajućem lekaru koji će u skladu sa mogućnostima prvo pokušati da otkloni prepreke za prirodno začeće, a ukoliko to ne bude uspešno pacijentkinja dolazi u Bolnicu u subspecijalističku ambulantu, gde se dobijaju dalja uputstva koja se odnose na dijagnostiku i praćenje. Nakon toga se pacijentkinja vraća kod svog lekara koji, ukoliko postoji indikacija i ispunjavanje kriterijuma, ispisuje analize koje je neophodno da se urade prema programu pripreme za proces vantelesne oplodnje, kako za muškarca, tako i za ženu. Proces vantelesne oplodnje traje godinu dana, a Srbija je prva država u Evropi koja omogućava neograničen broj postupaka do 45 godine, a postoji mogućnost i doniranja jajnih ćelija i spermatozoida.