Krv je lek a izvor leka su dobrovoljni davaoci

U subotu, 11. marta je u prostorijama Crvenog krsta održana je treća akcija dobrovoljnog davanja krvi „Pokloni život“. Krv je dalo 19 osoba, od toga pet žena dok su se tri osobe po prvi put odlučile da uzmu učešće u ovoj humanitarnoj akciji.

Zdravstveni sistem mora da funkcioniše a on funkcioniše jedino kada ima davalaca krvi. Krv je lek a izvor leka su dobrovoljni davaoci i zato nam je drago što naši sugrađani dolaze i prepoznaju značaj ovakcih akcija, kaže Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta navodeći da se gotovo na svaku akciju sugrađani odazivaju u velikom broju.

U saradnji sa Službom za transfuziju Opšte bolnice Subotica, Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje uvek napravimo jedan mali festival zdravlja a našim davaocima zahvaljujemo se kroz preventivne lekarske preglede i medenim doručkom koji za njih obezbede subotički pčelari. Pored ove akcije svi koji su želeli mogli su da se upišu u registar Nacionalne baze matičnih ćelija.

Potrebno je da osoba popuni kratak upitnik a potom mu se izvadi ampulica krvi. Potencijalnom davaocu, potom, na kućnu adresu stiže donorska knjižica a poziv može da očekuje za mesec dana, godinu ili tri…Ovo je direktan način da se nekome spasi život. Što je veći broj davalaca veća je šansa da obolele osobe dobiju matične ćelije kako bi se izlečile, kaže Lukić.