Gužva u Harambašićevoj, ali nije sve Korona virus

Lekarima Kovid ambulante u Harambašićevoj ulici, protekle sedmice obratio se nešto manji broj pacijenata u odnosu na prethodne nedelje. Obavljeno je ukupno 927 pregleda, a od 572 testirana pacijenta pozitivno na Covid-19 bilo je njih 95.

Ovaj broj je nešto manji u odnosu na prethodnu nedelju, kada smo imali preko 1.100 pregleda, a pozitivno je bilo 103 pacijenta. Pacijenti koji nam se javljaju imaju i druge respiratorne infekcije, tako da nije samo Kovid u pitanju. Sugrađani se javljaju sa simptomima sličnim gripu koji imaju nagli početak, dakle povišena temperatura koja ide i do 39, 40, bolovi u mišićima, zglobovima, bolom iza očiju, sekrecija iz nosa, kašalj… to su najčešći simptomi influence. Ti pacijenti mogu imati povišenu temperaturu i po nekoliko dana, međutim kada im uradimo laboratoriju, vidimo da je to sve možda ukazuje na neku virusnu infekciju”, kaže dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog.

Najveći broj obolelih zabeležen je pred katolički Božić, kada je pozitivno bilo 256 pacijenata, a najmanji u sedmici od 16. do 22. januara, kada je bilo 65 pozitivnih.

Prema njenim rečima, svi pacijenti sa simptomima respiratorne infekcije se i dalje prvo javljaju u Kovid ambulantu, a ne kod izabranog lekara. “Ukoliko je u ambulanti gužva i imamo veliki broj pregleda, svim pacijentima se radi antigenski test. Ukoliko je on negativan, pacijenti odlaze kod izabranog lekara da otvore bolovanje. U januaru smo uradili ukupno 336 PCR testova, od toga je samo pet bilo pozitivno, što govori da su antigenski testovi jako pouzdani”.

Dr Vrana kaže da se svim pacijentima preporučuje mirovanje i simptomatska terapija, dok se antibiotici prepisuju isključivo kada dođe do naznaka bakterijske infekcije u krvnoj slici. Prethodnih dana stigla je vest da se u našoj zemlji pojavio podsoj Omikrona – tzv. “kraken”, koji ne može da se odredi klasičnim tesiranjem, već se radi dodatna serološka analiza kako bi se utvrdilo o kojem soju Covid-19 virusa je reč.