Omikron soj polako posustaje, ali je i dalje neophodan oprez

Epidemiološka situacija u našem gradu, iako povoljnija u odnosu na prethodni period, i dalje je nestabilna. Poboljšanje situacije potvrdila je i direktorica Doma zdravlja Ivanka Beoković koja kaže da još uvek ima pregleda, ali u manjem broju nego u periodu iza nas.

Prošle nedelje u Respiratornoj ambulanti obavljeno je 1.400 pregleda, u proseku 200 pregleda na dan, a pre dve nedelje taj broj je iznosio 2.000, dok je tokom dana prosečno pregledano čak 300 pacijenata. Povoljniji su brojevi kada se radi i o potvrđenim slučajevima kovid infekcije. Prošle nedelje bilo ih je 430, a u nedelji pre 700, tako da ni tu nije više u proseku 100 pacijenata dnevno pozitivno nego između 60 i 65. Opada i broj prvih pregleda, imali smo ih između 60 i 65 posto u odnosu na ukupne preglede, a sada oni iznose 55 posto, naglašava Beoković.

Korone nisu bili pošteđeni ni naši najmlađi, pa je prošle nedelje u Dečijem dispanzeru obavljeno 400 pregleda, a identifikovano je 17 pozitivne dece, dok je pre dve nedelje pregledano čak 517 dece, a pozitivno je bilo 61 dete. Raspust je, naglašava Ivanka Beoković doprineo sporijem širenju virusa kod naših najmlađih sugrađana, pa samim tim nema više ni gužvi u dispanzeru. Kod nas je trenutno dominantan Omikron soj koji se brzo širi, što potvrđuju i kliničke slike koje su blage. Tu se radi najviše o dva do tri dana povišenoj temperaturi, bolu u grlu, neki pacijenti nemaju čak ni to već glavobolju i kašalj, mali je broj slučajeva upale pluća. Ne tako drastično kao što je to bilo kada je preovladavao Delta soj koji je bio poguban sa mnogo teškim slučajevima, izrazito visokom temperaturom, dugog perioda trajanja.

Ivanka Beoković

Ova nešto povoljnija situacija je omogućila da se i rad lekarskih ekipa u Kovid ambulanti Doma zdravlja rastereti. Veliki broj lekara, sestara, pratećeg osoblja, uzorkivača je sada smanjen, tako da u Harambašićevoj pacijente ne opslužuje 14 već 9 timova lekara. Mislim da je to jedan apsolutno optimalan i dovoljan broj da se ne stvaraju gužve i da se omogući jedan zaista brz protok pacijenata, a lekare koje oslobađamo iz Kovid ambulante čeka rad sa non kovid pacijentima u opštoj medicini i u školskom dispanzeru, gde imamo manjak lekara. Polako se vraćamo normalnijem režimu rada, a kako se polako stabilizuje situacija u respiratornoj ambulanti, tako se vraća u neku normalu i rad u ambulantama, ističe Beoković.

Vakcinacija protiv Corona virusa je u poslednjih nekoliko meseci u stagnaciji. Nedeljno se beleži sve manji broj zainteresovanih, a dnevno na vakcinalni punkt u Novoj opštini dođe između 50 i 100 osoba koje se vakcinišu, još uvek je to najveći broj građana koji dolaze po treću dozu. Na raspolaganju su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V i njih ima u dovoljnim količinama. Obuhvat vakcinacije je još uvek oko 49 posto vakcinisanih prvom dozom, trećom oko 30 posto, a do sada je dato ukupno 139 hiljada doza svih vakcina.