Uspešno završen i predstavljen projekat „Znamenite Srpkinje“

Završna manifestacija projekta „Znamenite Srpkinje“ održana je u petak, 08. marta u Svečanoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“. Manifestaciju је realizovalo odeljenje 1ITS uz mentorstvo Snežane Berić Popović, profesorke srpskog jezika i književnosti odnosno uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje koji realizuje GIZ.

Početkom novembra počeo je rad na projektu. U prvoj fazi rađene su prezentacije i video zapisi dok su podeljeni po grupama učenici obradili po jednu znamenitu Srpkinju dok je druga faza bila izrada panoa koju je podržao GIZ štampanjem a koji su izloženi ispred svečane sale, rekla je Berić Popović dodajuči da je ovo kruna rada gde je prikazano sve što je do sada urađeno uz prigodan poetsko –muzički spektakl.

Bilo je nekoliko kriterijuma u izboru znamenitih Srpkinja a trudili smo se da pokrijemo i vreme i različite oblasti a da to budu i nauka i umetnost i kultura kao i da istaknemo žene koje su bile prve u svojim obkastima, prva lekarka, kniiževnica, borkinja, rekla je još mentorka na ovom značajnom projektu.

Luka Đorđević i Nemanja Matijević  učestvovali su projektu i obradili biografiju velike umetnice Nadežde Petrović. Dugo smo radili na projektu i uložili mnogo truda. Zaljučak je svakako da se položaj žena tada mnogo razlikovao od položaja danas, rekao je Luka Đorđević dok je Obren Vukasović imao priliku da uradi prezentaciju o Dragi Jočić, velikoj dobrotvorki i ženi koja je prva studirala na Medicinskom fakultetu u Cirihu. Interesantno je otkriti nešto više o ovako hrabroj ženi i zaista je zadivljujuće da vidimo da neko ima toliko hrabrosti da uradi nešto poput Milunke Savić, rekla je Sintija Bodić dodajući da je zadivljujuće što Srbija u svojoj istoriji ima žene poput Milunke Savić.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *