UG Solidarnost: Još uvek postoji diskriminacija prema ženama

Sve institucije političkog sistema u Srbiji i gradska vlast u Subotici imaju još dosta toga da urade po pitanju ravnopravnosti žena. Njihov položaj je, kada je reč o zaposlenju izuzetno težak i neophodno je donošenje izmena Zakona o radu, jer još uvek postoji diskriminacija prema osobama ženskog pola, a takođe prisutni su i sve češći slučajevi nasilja, istaknuto je danas na konferenciji za medije udruženja građana “Solidarnost” i Centar Tito, koja je održana povodom međunarodnog Dana žena. Kako bi se istakao značaj uloge žene u društvenom životu, preduzetništvu, porodici i svim drugim aspektima svakodnevnice, o njihovom položaju govorile su naše sugrađanke Maja Gabrić Stipić, Eržebet Olajoš Nađ i Viktorija Jovetić.

Prema rečima Maje Gabrić Stipić, majke petoro dece i preduzetnice, kada se govori o položaju žena, najvažnije je da treba razumeti zašto je ženi u današnjem vremenu teško i sa kojim se sve problemima ona susreće. “Svaka žena se suočava sa time da mora da funkcioniše u različitim ulogama, na prvom mestu je uloga majke, supruge, ćerke, sestre, prijateljice, a zatim njena radna i profesionalna uloga. Sve te uloge nije lako u isto vreme postići i često se dešava da žena ne može da funkcioniše u nekoj od istih, pa zbog toga trpi njeno psihičko i fizičko zdravlje, a tada trpi i njeno okruženje. Kada se sistemski gleda kako ženama treba pružiti podršku, po meni treba raditi na svim frontovima. Neophodno je da država i lokalna zajednica podstiče samo rađanje, razvoj i odrastanje dece, kvalitetno obrazovanje i socijalnu zaštitu, jer je svaka majka srećna kada je njeno dete srećno. Veoma je  bitno raditi i na unapređenju kvaliteta obrazovanja dece svih uzrasta”, naglasila je Maja Gabrić Stipić i dodala da je veoma bitan segment i mentalno i emocionalno zdravlje žena, jer se sve češće dešavaju razvodi brakova, pa je neophodno da se radi na jačanju porodice kroz rad udruženja i organizacija i održavanje edukativnih radionica o mentalnom zdravlju. “Kada je reč o profesionalnom angažovanju žena, smatram da je jako nezahvalno da se od žene očekuje da treba da bira između posla i porodice. Pravo žene je da može da pomiri i taj privatni i profesionalni odnos, s tim što da bi to moglo da funkcioniše, mora da postoji preduslov kao što je podrška porodice, kao i dobro regulisani radni odnosi, na kojima još mora da se radi”, smatra Gabrić Stipić.

Iz ugla žena koje su u penziji, govorila je naša sugrađanka Eržebet Olajoš Nađ, koja je nakon 35 godina rada u trgovini otišla u zasluženu penziju, čiji je iznos naspram ugovorom određenih 85 posto od ukupne osnovice zarade, danas oko 40 posto. “Ovo ističem ne zato da bih kukala, nego da skrenem pažnju svima koji su zaposleni, ali i onima koji će se jednog dana zaposliti, da se bore da se njima to ne dogodi, jer kada dođemo u poznije godine onda dolazi i bolest, pogotovo ako nemamo dovoljno znanja ali i sredstava da bi naše zdravlje održavali na određenom nivou. Neophodno je da se svi u društvu zalažemo za potpunu ravnopravnost na svim nivoima i da žene u politici treba da budu više zastupljene”, istakla je Eržebet Olajoš Nađ i dodala da je potrebno veće sindikalno organizovanje zaposlenih u ostvarenju njihovih prava.

Viktorija Jovetić smatra da još od doba Klare Cetkin, koja se prva borila za pravo glasa žena i njihov položaj pa sve do danas, nije došlo do većeg napredka u društvenom razvoju. Kaže da svi u svetu o tome govore, ali nigde nije došlo do one prave rodne ravnopravnosti, zato što žene još uvek imaju manju platu u odnosu na muškarce radeći na istim radnim mestima. “Pored svojih zanimanja žene u svojim domaćinstvima imaju mnogo obaveza, obavljaju kućne poslove, brinu o deci, starijim članovima porodice. Kakav je položaj žena danas vidi se po tome koliko je porastao broj nasilja nad ženama. Nažalost i ova pandemija je ostavila posledice, jer žene koje su morale biti kod kuće, dobijale su umanjena primanja i to se odmah odrazilo na ekonomski status. Kada samo pomislimo koliko je samohranih majki koje moraju da rade nekoliko poslova da bi prehranile decu”. Iz tog razloga, ističe Viktorija Jovetić, žene moraju da imaju mogućnost da svojim idejama i iskustvom ravnopravno doprinose na tržištu rada, da donose promene, ali i odluke, a njihov glas treba da se čuje i u radu nevladinih organizacija i sindikata.

Viktorija je jedna od mnogobrojnih žena u kulturi. Član je i dirigent u amaterskom horu “Subotičke Frajle”, čije članice kako naglašava, pesmom pomažu prvo same sebi, a svima drugima šire pozitivnu energiju koja je svima neophodna. “Nije nam bilo lako na početku jer smo žene, ali i zbog naših godina. Vremenom, zahvaljujući toleranciji i razumevanju dobrih ljudi, data nam je šansa da i u trećem dobu pokažemo šta umemo i znamo. Koristim priliku da čestitam 8. mart svim građankama Subotice i da im poručim da iako smo mi taj nežniji i lepši pol, naš glas mora da se čuje daleko i da se borimo za naša prava i položaj u društvu, zato što mi to možemo i moramo, jer smo stub svake porodice, darovateljice života i neophodno je da cenimo pre svega same sebe da bi nas i drugi cenili”, zaključila je Viktorija Jovetić.