U subotu, 14. maja po 18. put održaće se manifestacija Noć muzeja

Posle dve godine, na više lokacija u gradu, ponovo će, po 18. put biti organizovana manifestacija „Noć muzeja“ odnosno po 8. put manifestacija „Muzeji za 10“ koja će posetiocima omogućiti sedam dana uživanja u šarenolikom programu.  Manifestacija „Muzeji za 10“ počeće manifestacijom „Noć muzeja“ u subotu 14. maja i trajaće do 20. maja a u ovom periodu biće obeležena i Nacionalna nedelja muzeja kao i Međunarodni dan muzeja, 18. maja.

Ustanove kulture, organizacije, obrazovne institucije, kulturno umetnička društva tokom sedam dana organizovaće autorska i stručna vođenja, predstave, interaktivne programe, izložbe fotografija, koncerte kao i projekcije filmova, rekla je članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture Milanka Kostić dodajući da će sva dešavanja biti u potpunosti besplatna.

Gradski muzej u Noći muzeja širom će otvoriti svoja vrata za sve ljubitelje umetnosti a posetioci će od 18 časova do ponoći imati priliku da prođu kroz nekoliko izložbi. Posetioci će moći da vide stalnu postavku prirodnjačkog odeljenja,  autorsku izložbu „Priroda i čovek“, izložbu „Istoricizam i secesija“ u galeriji Mađarske likovne umetnosti od 1830. do 1930. godine kao i izložbu „Istoricizam u Bačkoj“. Pored ovih izložbi za ovu priliku biće postavljena i mini izložba „Staklo u fokusu“ na kojoj će biti izloženi predmeti od stakla, iz arheološke umetničke zbirke povodom godine stakla 2022. godine, rekla je direktorica Gradskog muzeja Aniko Mihajlović dodajući da će posetioci manifestacije moći da pogledaju i izložbu Muzeja nauke i tehnike „Nije zlato sve što sija“. Pored izložbi Gradski muzej organizovao je i igraonice za najmlađe od 18 sati kao i koncert klasične i jazz muzike učenika Muzičke škole i program učenika Gimnazije Deže Kostolanji.

U Savremenoj galeriji biće otvorena izložba „Otisak. Matrica. Trenutak“ Jelene Sredanović a od 21 sat predviđen je i koncert kamernog hora Pro musica dok će u Galeriji dr Vinko Perčić posetioci imati priliku da vide postavku Izbor iz galerijske zbirke 2022. Fondacija Danilo Kiš posetiocima u Noći muzeja prikazaće izložbu Nikole Ledenskog sa kojim sarađuju dok je Fondacija Sinagoga takođe za svoje posetioce priredila bogat i raznovrstan program.

Posetioci će  programski sadržaj moći  da preuzmu u digitalnom obliku na svim zvaničnim stranicama kulturnih ustanova, učesnica u manifestaciji. Povodom 8. manifestacije „Muzeji za 10“ pored programa u samoj Noći muzeja u ponedeljak, 16. maja,  dr  Žužana Korhec Pap, restaurator muzeja održaće predavanje  o nasleđu budimpeštanskog vitražiste dok će 17. maja biti organizovane igraonice na srpskom i mađarskom jeziku za decu uzrasta od 10 do 12 godina pod nazivom „Šta zuji ovde?“. U sredu, 18. maja,  Svetski dan muzeja u Gradskom muzeju biće obeležen predstavljanjem najnovijeg godišnjaka Muzeja sa početkom u 12 sati dok je za 18 časova zakazan koncert učenika odseka za džez subotičke Muzičke škole. Vođenje kroz izložbu Istoricizam u Bačkoj“ Olge Kovačev Ninkov predviđeno  za četvrtak kao i predavanje „Kopije iz perioda istoricizma u umetničkoj zbirci muzeja“, kaže još direktorica Gradskog muzeja i naglašava da sa bogatim programom nastavlja i Savremena galerija. U utorak, 17.maja održaće se predavanje pod nazivom „Subotička likovna scena šezdesetih“ odnosno 18. maja predavanje na temu kako su muzeji menjali svet …