Gimnazijalci pripremili bogat program za 18. Noć muzeja

Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ potrudili su se da Noć muzeja obogate pripremljenim programom.

Pripremili smo tri programa. Prvi se odnosi na spomen sobu Deže Kostolanjija, čuvenog mađarskog pisca koji ima svoju prostoriju u zgradi Gimnazije gde se nalaze njegove fotografije i lične prepiske, a takođe smo u Klubu 23  izložili plakate „Književno delo kao inspiracija“ učenika trećih razreda, kaže profesorica srpskog jezika i književnosti Bojana Đorojević.

Bojana Đorojević, profesorica srpskog jezika i književnosti

U Klubu 23 prisutni su mogli da pogledaju i film na temu „Neobarokna kultura u Subotici“ dok se u svečanoj sali mogla pogledati izložba „Trianon 1918-2020) udruženja prosvetnih radnika u Vojvodini. Učenici su u svečanoj Sali priredili i koncert a hodnike su tokom Noći muzeja ukrašavali crteži velikog Duška Radovića, čuvenog pesnika koji je pohađao ovu školu.

 

Pored aktivnosti oko organizacije Noći muzeja u svojoj školi gimnazijalci su bili aktivni noko vođenja publike i kroz Gradski muzej a učenica I razreda Gimnazije Jovana Šarčević kaže da joj se rad na organizaciji izuzetno dopao. Imala sam veliku tremu , ali sve oko organizacije je išlo spontano i rado bih i sledeće godine učestvovala u ovom programu. Pripremili smo istorijat o Gimnaziji i mnogo istraživali iz starih spisa, što je takođe proces koji mi se svideo.

Jasmina Šarčevič, učenica prvog razreda Gimnazije

Politehnička škola svoja vrata pre 22 sata je zatvorila pa je kreativna radionica najavljena za ovu Noć muzeja, iz nekog razloga, izostala.