Toplana, gas i grejanje na čvrsto gorivo – kada počinje sezona i koliko će nas koštati?

Na pragu grejne sezone, istraživali smo – kad počinje grejna sezona za korisnike subotičke Toplane, koliko će grejanje plaćati potrošači gasa i koliko novca je potrebno izdvojiti za nabavku ogreva koji se prodaje na lokalnim stovarištima.

Iako su remontne aktivnosti i na proizvodnom i na distributivnom sistemu JKP „Subotička toplana“ u potpunosti okončane, funkcionalne probe započeće tek po završetku radova na glavnom magistralnom vrelovodu koji je uklonjen zbog rekonstrukcije podvožnjaka kod Nove opštine.

„U zoni rekonstrukcije železničke infrastrukture, nalazi se glavna „arterija“ koja povezuje mesto proizvodnje sa svim mestima isporuke toplotne energije. Radi se o glavnom magistralnom vrelovodu koji je tokom rekonstrukcije od strane izvođača morao da bude demontrian. Trenutno se ulazi u završnu fazu rekonstrukcije tog glavnog vrelovodnog pravca pa je mogućnost distribucije toplotne energije izjednačena sa momentom završetka tih radova“ – pojašnjava Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema JKP „Subotička toplana“

Što se tiče pogonske spremnosti, subotička Toplana je sprema za grejnu sezonu. Remontna sezona je apsolutno uspešno sprovedena, jedini kamen spoticanja otpočinjanja grejanja jeste upravo završetak radova od strane izvođača, gde JKP nema nadležnost, niti na iste može da utiče.

„Treba imati u vidu i da momenat završetka radova ne znači da će tog trenutka početi i grejanje, s obzirom da se po završetku radova mora uraditi ispiranje sistema, zamena vode u sistemu i sprovođenje određenih aktivnosti koje potpadaju u domen takozvanih funkcionalnih proba distributivnog sistema. Sve to nije moguće izvršiti sada, zbog nepostojanja veze između proizvodnog i distributivnog dela. Alternativa ne postoji, jer je ovo centralni sistem grejanja gde se iz centralne kotlarnice plasira toplotna energije na čitav grad, tačnije preko te mreže“ – napominje Andrašić.

JKP „Subotička toplana“ dobilo je saglasnost Gradskog veća da od 1. oktobra ove godine poveća cene grejanja za oko 10.000 potrošača, i to 17 odsto za varijabilni deo koji se odnosi na potrošnju i plaća se tokom grejne sezone, a 14 procenata za fiksni deo koji se plaća po kvadratnom metru grejne površine tokom cele godine.

Takođe, nove cene očekuju i Subotičane koji se greju na gas. Kako je ranije najavljivano, od 1. novembra važiće i novi cenovnik po kom će cena prirodnog gasa za domaćinstva iznositi 4,72 dinara po kWh, a za poslovne potrošače 4,46 dinara po kWh (cene su izražene bez PDV-a). Državna agencija za energetiku dala je saglasnost na Odluku o cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, saopšteno je iz JKP „Suboticagas“ iz kog navode da će novi cenovnik početi da se primenjuje od novembra.

„Umesto 4,30 dinara po kWh potrošači iz kategorije domaćinstva moraće da izdvoje 4,72 dinara po kWh, dok će poslovni potrošači umesto 4,04 dinara po kWh, isporučeni gas plaćati 4,46 dinara po kWh“ – kažu iz nadležnog preduzeća.

Kada je u pitanju grejanje na čvrsto gorivo, za razliku od prošle godine drva i uglja ima dovoljno, cene čvrstog goriva su stabilne, ali se kupcima ne žuri. Iako cene ogreva u ovom momentu stagniraju, već krajem ove nedelje i naredne se očekuje njihov porast, kažu iz lokalnih stovarišta. Cena kubika drveta, bukve i hrasta iznosi oko 9.000 dinara, bagrema 8.700, sušenog uglja oko 22.000, a mrkog oko 24.000. Otpadne palete se mogu pazariti za oko 13.500, a redovne drvene palete se prodaju po sumi od oko 18.000 dinara.

„U sezoni cena uvek raste, a ona ove godine malo kasni zbog produženog leta i visokih dnevnih temperatura. Prošle godine su se ljudi snabdeli ogrevom u većim količinama nego ranije, jer je bilo najava da će biti kriza sa gasom i strujom, tako da su povukli veće količine ogreva za domaćinstva i ostalo im je i za ovu grejnu sezonu. Krize na tržištu ogreva neće biti, bez problema se snabdevamo i mi kao podavci, a biće i kupci namireni. Za centralno grejanje preporučujemo ugalj, kameni ili sušeni, on jeste skuplji, ali duže drži temperatutu, a za trajnožareće peći treba uzeti drva, u skladu sa mogućnostima kupca“ – kaže Nikola Žigić, vlasnik subotičke drvare.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *