The Arrangement: Odnos moći u umetničkom svetu

Ljubitelji moderne umetnosti u petak su u Savremenoj galeriji imali prilike da prisustvuju live performansu tetoviranja, kao načinu umetničkog izraza Marine Marković iz Beograda, u sklopu projekta “The Arrangement”. Performans podrazumeva potpisivanje sporazuma između umetnice i ustanove, kojim se ustanovi daje pravo da odabere mesto na njenom telu gde će joj biti tetoviran vizuelni znak galerije, a ovoga puta to je bilo levo rame.

Marina Marković je sa mapiranjem tela u svrhu umetnosti krenula pre 10 godina u sklopu prvog projekta “Pressure me”, tokom kojeg je radila na postizanju idelanih mera preko krojačkog metra, kao integraciju nametnutih ideala lepote 90 60 90, gde je kako ističe, pustila da samo njeno telo to dekonstruiše. Svoje radove predstavlja putem medija, crteža i video materijala.

“U međuvremenu sa krenula da koristim svoju kožu kao neko mesto pregovora i dijaloga, kao polupropusna membrana pojedinca i društva, gde ono na taj način upisuje htenja, želje od pojedinca, a ja kao subjekat vršim određeni otpor. Tada sam krenula sa nizom radova, a ovaj poslednji “The Arrangement” se bavi odnosom moći u samom umetničkom svetu, gde dajem raznim galerijama I institucijama taj jedan specifičan dokument, odnosno sporazum gde ja nudim određene delove tela za logo kulturne institucije ili galerije. Inače u mojim radovima preovladava preispitivanje neke tenzičnosti. Na mom telu se nalazi 70 logoa i od prošle godine sam počela to da radim kao lajv performans”, kaže Marina Marković.

Čitav opus ove umetnice se ogleda u predstavljanju tela i telesnosti. Prvi radovi su bili na temu anoreksije, jer je kako naglašava i sama imala anoreksiju i to je odredilo njeno dalje umetničko istraživanje. “Dugo godina sam se bavila mehanizmima kako te društo stavlja u neku određenu modlicu. Kasnije sam se počela baviti drugim delom, ne samo telom, na primer šta se to od tebe očekuje kao žene, jer ja uvek govorim iz svoje lične perspektive, ali to naravno ima i širi kontekst. Nekad je malo ekstremno za publiku, a ovde je baš namerno izabran ovaj projekat, verovatno da malo razbudimo uspavane Subotičane”.

Marina Marković diplomirala je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dobitnica je više značajnih nagrada poput “Young Visual Artist Award”, odnosno nagrade „Dimitrije Baśićević Mangelos“ za 2011. godinu i nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu. Od 2018. godine, kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu, a njena dela se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.