Predavanje “Iz godine u godinu: Subotička likovna scena šezdesetih”

U povodu obeležavanja 60 godina od osnivanja Savremene galerije, juče je upriličeno predavanje “Iz godine u godinu: Subotička likovna scena šezdesetih”, koje je održala kustoskinja Tamara Kucor.

“Odlučili smo da posvetimo jedno predavanje upravo toj deceniji u kojoj je nastala Savremena galerija, kada je još nosila ime Likovni susret Palić. Predavanje počinje sa šezdesetom godinom i ide kroz čitavu deceniju, jer se svake godine dešavalo nešto značajno. Reč je o nekoj značajnoj ličnosti ili događaju koji su ostavili traga u likovnom životu Subotice. 1962. godine kada je osnovana ova kulturna institucija, tada je sve počelo da se razvija, potom formiranje Tribine mladih, koja je uveliko uticala na nastanak nekih avangardnih kretanja na likovnoj sceni, kao i istaknute ličnosti poput Imrea Devića, jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora Savremene galerije, kao i sav trud Bele Durancija koji je tada obavljao funkciju kustosa Gradskog muzeja”, kaže Tamara Kucor.

Dešavanja u okviru manifestacije “Sreda u galeriji” nastavljaju se danas, kada će sa početkom u 19 časova istoričarka umetnosti Nela Tonković održati predavanje “Moć muzeja: kako su muzeji menjali svet”, a već naredne srede održaće se Forumovo veče u galeriji.