DruštvoSubotica danas

Saopštenje načelnika Severnobačkog okruga, Bojana Šoralova

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je, u ovim bezbednosno izazovnim danima, maksimalnim zalaganjem, posvećenošću i odgovornošću, pokazao da je bezbednost građana na prvom mestu. Ovim putem izražavam zahvalnost ministru Gašiću, koji je uzeo vrlo zaozbiljno dopis koji sam mu uputio na razmatranje početkom avgusta ove godine, a u kom sam zbog izrazito složene migrantske situacije u gradu Subotici tražio logističku asistenciju PU Subotica i permanentno prisustvo specijalnih jedinica na prostoru Grada. Današnja, još jedna u nizu, uspešna akcija i zvanično saopštenje MUP-a su rezultat zajedničkih aktivnosti svih relevantnih institucija Republike Srbije.

Migrantska situacija u Subotici, kao i na teritoriji cele Republike Srbije, je danas znatno drugačija, kompleksnija i bezbednosno zahtevnija u odnosu na onu koju smo imali pre šest meseci. Pre svega zbog sve rizičnijeg i destruktivnijeg ponašanja i postupaka iregularnih migranata, iako je njihov broj na teritoriji grada Subotice znatno manji u odnosu na isti period prošle godine. Njihova impulsivnost, agresivnost i nepoštovanje zakona Republike Srbije rezultat su ličnog revolta na niz kontinuiranih i intenziviranijih aktivnosti koje resorne institucije sprovede u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i kriminalnih radnji, gde prvenstveno ubrajam hapšenje velikog broja krijumčara, učestale aktivnosti nadležnih inspekcijskih službi čiji rad je dvadesetčetvoročasovno usmeren na kontrolu gradskih i vangradskih smeštajnih jedinica i proveru autobuskog, železničkog i taksi prevoza i usluga.

Takođe, situaciju dodatno otežava i sve veći priliv stranih državljana na sever Srbije, pretežno državljana Turske, koji legalno ulaze u našu zemlju i zakonito borave u Subotici i pograničnim naseljima, a koji nakon izvesnog broja dana provedenih u Republici Srbiji uništavaju lična dokumenta – sve u nameri da protivpravno pređu državnu granicu, te da u zemlje Evropske unije kroče kao tražioci azila.

U proteklih mesec dana je, saradnjom Policijske uprave Subotica i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, sa prostora grada Subotice u druge prihvatne centre dislocirano više od 1.200 iregularnih migranata. Sve relevantne institucije su, u saradnji sa PU Subotica, maksimalnim zalaganjem doprinele da se desetine lica umešanih u krijumčarenje ljudi liše slobode, da se krivično i prekršajno sankcionišu svi objekti čiji su osnivači pravna i fizička lica koja pružaju uslugu prenoćišta i smeštaja nelegalnim strancima, čime nesumnjivo krše zakone naše zemlje. Inspekcijske službe neprestano vrše, i vršiće, vanredne kontrole ugostiteljskih objekata u kojima se pruža usluga boravka, a predmet provere poslovanja biće i svi registrovani pravni subjekti, kao i fizička lica registrovana za usluge „stan na dan, soba ili apartman“.

Kako je poznatno, od 1. septembra, odnosno od početka nove nastavne godine, policijski službenici obezbeđuju svaku osnovnu i srednju školu, ali i putne pravce i prilaze oko vaspitno-obrazovnih ustanova. Navedeni razlozi u određenoj meri umanjuju dosadašnje raspoložive kapacitete angažovane za kontrolu bezbednosne situacije i njenu procenu. Samim tim je neophodna konstantna prisutnost većeg broja pripadnika specijalnih jedinica MUP na prostoru grada Subotice, kako bi se efikasnije i pravovremeno odgovorilo trenutnim okolnostima.

Ističem da se u proteklom periodu pokazalo da poseban doprinos u očuvanju bezbednosti svih građana, stanovnika našeg grada, imaju česte akcije specijalnih jedinica MUP-a Srbije. Severnobački upravni okrug će nastaviti sa vanrednim aktivnostima u borbi protiv migrantske krize, ali ujedno još jednom upućujemo zahvalnost ministru Bratislavu Gašiću za pružanje prekopotrebne podrške u vidu podrške specijalnih jedinica, time što će one konstantno patrolirati na prostoru grada Subotice.