PolitikaSubotica danas

Reakcija gradonačelnika Subotice na odluku Hrvatske da predsedniku Vučiću onemogući posetu Jasenovcu

Gradonačelnik Stevan Bakić najoštrije je osudio odluku Republike Hrvatske da onemogući predsednika Republike Srbije da poseti Spomen – područje Jasenovac, a njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

“Najoštrije osuđujem odluku Republike Hrvatske da onemogući predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da poseti Spomen – područje Jasenovac i oda poštu stotinama hiljada žrtava srpskog naroda, u svoje i u ime građana Srbije. Ogorčen sam izostankom bilo kakve reakcije raznih predstavnika evropskih i drugih međunarodnih institucija, koje su bile veoma glasne kada je trebalo neopravdano prozivati Srbiju i njeno rukovodstvo. Gromoglasno su ćutali i pre nekoliko dana, kada je ukrajinski ekstremista Gončarenko pretio predsedniku Vučiću i Srbiji, upravo se pozivajući na savezništvo sa Hrvatskom, u svojoj nameri da nam se sveti. Da li je ovaj poslednji sramni čin početak realizacije tog kažnjavanja Srbije i onog ko joj je omogućio da vodi slobodnu i nezavisnu politiku? Na čelu sam grada u kome se nalazi Generalni konzulat Republike Hrvatske, u kojem je sedište organa hrvatske manjine u Srbiji i koji često posećuju najrazličitiji predstavnici hrvatske države”, istakao je Bakić.

“Niti ja, niti bilo ko u lokalnoj samoupravi, nikada nije osporavao pravo hrvatskih zvaničnika da dolaze u Suboticu, čak ni kada je postalo gotovo pravilo, da niko ne obavesti predstavnike Grada o dolasku tako visokih predstavnika strane države, kakvi su ministar spoljnih poslova i drugi članovi vlade, državni sekretari, visoki funkcioneri i poslanici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i predsednici opština. Subotica je bila često odredište nosilaca zvaničnih funkcija u Hrvatskoj, naročito u poslednjih godinu dana. Lokalna samouprava nikada nije ispitivala njihove motive, povode, rasporede i sagovornike. Uvek smo bili domaćinski i gostoljubivo nastrojeni i okrenuti izgradnji boljih međudržavnih i međunacionalnih odnosa. Čak i onda kada su sa strane visokih gostiju stizale oštre kritike, pa i vrlo nediplomatske izjave, na račun našeg grada i naše zemlje. Sada vidimo da je naš trud bio uzaludan, jer je zvanični Zagreb ignorisao sve gestove dobre volje i poštovanja, izričući jednu anticivilizacijsku zabranu predsedniku Vučiću da se pokloni senima Jasenovca, makar i u svojstvu privatnog lica koje, kao potomak žrtve jedne zločinačke države smrti u Drugom svetskom ratu, ima na takav gest suštinsko i duboko ljudsko pravo. Dužnost je svake države u Evropi, pa i Hrvatske, da omogući potomcima žrtava nacističkog terora i genocida, da obiđu stratišta i grobna mesta svojih predaka. Ovakav stav susedne zemlje ruši takav temeljni princip, ne samo Evrope, već celog čovečanstva. Predsedniku Vučiću izražavam snažnu i nepokolebljivu podršku u ovom, bolnom i nečuvenom, napadu na njega i celu Srbiju, sa nadom da će razum i elementarno poštovanje žrtava prevladati kod naših suseda, od kojih svi očekujemo da učine neophodne korake na ispravljanju nepravde koju su samovoljno i grubo izazvali, narušavajući međudržavne odnose”, stoji u saopštenju gradonačelnika.