Gradonačelnik primio predstavnike Narodnog pozorišta

Narodno pozorište Subotica stiglo je do kraja još jedne izuzetno uspešne pozorišne sezone. Predstavnike institucije kulture, upravnika Miloša Nikolića i prvakinju drame, glumicu Minju Peković, danas je u svom kabinetu primio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da je Narodno pozorište temelj kulture ovog grada, jer otvara nove perspektive i inspiriše kroz pozorišnu umetnost.

„Vaša posvećenost, hrabrost, talenat i vizija učinili su da na novi način osvetlite scenu i pomerite granice umetničkog izraza. Naša podrška pokazuje koliko cenimo vaš rad, a vi nam višestruko uzvraćate. Neka vas naša zahvalnost i divljenje podstaknu na nove podvige i predstave koje ćemo pamtiti i o njima pričati.  Želimo vam mnogo uspeha u budućim projektima i neka vam svaka nova predstava bude prilika da nas iznova očarate, kako ste do sada činili. Hvala vam na svakoj glumačkoj bravuri i na svakoj poruci koja nas je, upućena sa scene, oplemenila“, naglasio je gradonačelnik.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu i podršci bez koje, kako je rekao, ne bi bilo ovakvih umetničkih podviga, Miloš Nikolić je kazao da svaka pozorišna sezona iziskuje, pre svega, dobro planiranje, a zatim i realizaciju planiranih projekata koje na sceni ocenjuje publika.  „Ovaj, veoma zahtevan, proces traži potpunu posvećenost, kreaciju, talenat, rad i rezultat ne može izostati. To je subotičko pozorište i dokazalo, očaravši publiku svojim vrhunskim interpretacijama koje izazivaju emociju. Osam premijera u obe drame, brojna gostovanja, festivali, pozivi, nagrade, zaista su  impresivni rezultati na koje smo ponosni”, istakao je Nikolić. U osam premijera, podsetimo, članovi oba ansambla na sceni su realizovali zanimljiva viđenja iluzije života. Igrali su kabare posle dužeg vremena, imali saradnju sa rediteljima i pozorištima iz inostranstva, uradili koprodukciju, Minja Peković obeležila je sezonu autorskim projektom, gde je potpisala tekst, režiju i ostvarila fantastičnu glumačku bravuru.

U predstavi „Bravo za klovna” ispričala je svoju priču, u želji da ohrabri sve žene koje prolaze ili su prošle njenim putem izlečenja. Ogromnu hrabrost nagradila je publika na gostovanjima i na matičnoj sceni stajaćim ovacijama, a žiri 47. Dana satire Fadila Hadžića u Zagrebu, Minji je dodelio dve nagrade, za glavnu žensku ulogu i posebnu nagradu za specijalno postignuće. I to je samo deo ostvarenih uspeha…Ovih dana, na kraju sezone, Narodno pozorište nastupilo je na Beogradskom letnjem festivalu BELEF-u gde je monodrama „Bravo za klovna“ iznova doživela stajaće ovacije, a Drama na mađarskom jeziku se vratila sa festivala u Kišvardi.